Nieuws

Stan Backus stopt als voorzitter BENE-League

De ambities van de bonden en mij lagen wat mij betreft te ver uit elkaar 

Na twee jaar stopt Stan Backus als voorzitter van de BENE-league. Twee jaar noemt Backus zelf ook te kort. “Maar ja … de ambities van de bonden en mij lagen wat mij betreft te ver uit elkaar, Althans het tempo waarmee zaken opgepakt worden. We zijn tien jaar bezig met de BENE-Laegue waarin wel stapjes worden gezet maar het gaat allemaal niet snel genoeg” aldus de terugtredende voorzitter.

Een van zijn prioriteiten was om van de BENE-League een commercieel succes te maken zodat er geld vrijkomt. “Daar profiteren in de eerste plaats niet alleen de clubs van, maar zeker ook het handbal in algemene zin in België én in Nederland” was zijn stelling in 2015.

Backus heeft respect voor de keuzes die de bonden daarin maken, maar het zijn niet de keuzes die hij als voorzitter van de BENE-League graag ziet. “Ik vind dat de BENE-league een topprioriteit zou moeten zijn. Maar de bonden durven het niet los te laten en uit handen te geven. Op termijn gaat de BENE-Laegue zichzelf daar mogelijk te kort mee doen.”

Alle landen om ons heen hebben een professionele competitie en hij vindt dat de BENE-League een echte kans moet krijgen om te professionaliseren. “Als je ziet wat er in beide landen allemaal uit de kast wordt gehaald wanneer er een interland wordt gespeeld, dan zou dat ook wel eens mogen bij de BENE-League. Maar er is nog steeds geen hoofdsponsor voor de BENE-League en media-aandacht is er ook nauwelijks voor de competitiewedstrijden. Als je wil professionaliseren dan moeten er inkomsten gegenereerd worden die weer terug vloeien naar de clubs.”

Het een hangt echter samen met ander. “Ik ben van mening dat we veel meer zouden kunnen bereiken als ook de bonden die prioriteit zouden erkennen en er energie in zouden steken om dat te realiseren.” Nog geen vier maanden geleden riep Backus de beide bonden al op tot het maken van keuzes waarbij hij twee scenario’s denkbaar achtte. Optie een is verder professionaliseren binnen het kader van de beide bonden, maar dan moeten wij daar als BENE-League ook de ruimte voor krijgen. Optie twee is de BENE-League loskoppelen van de bonden zoals in Duitsland met de Bundesliga is gebeurd. 

Lees artikel van november 2016  BENE-League stilstand of vooruitgang.

Deel dit bericht