Nieuws

Spaanse trainers domineren Champions League

Foto boven: Xavi Pascual Barcelona 

Spaanse clubs en daarmee ook Spaanse coaches domineren sinds de invoering in 1993 van de Champions League deze Europese competitie. Van de 21 competities die er gespeeld zijn werden en 13 gewonnen door een Spaanse ploeg met aan het hoofd een Spaanse trainer. Zes maal was Duitsland succesvol. Daarnaast waren Frankrijk en Slovenie éénmaal succesvol.

Talant Dujshebaev  

Sinds de financiële crisis in 2008 hard heeft toegeslagen in Spanje kregen ook de Handbalclubs te maken fors krimpende budgeten. Daar waar het jarenlang goed toeven was in eigenland en Spaanse handballers nauwelijks de grens over trokken vertrokken spelers en trainers nu massaal naar het buitenland. Dat is ook zichtbaar bij de vier deelnemers aan de Champions League final4.

Drie van de vier trainers die dit weekend een gooi gaan doen naar de felbegeerde Champions League Trofee komen uit Spanje: Bij het Poolse Vive Kielce staat Talant Dujshebaev aan het hoofd van zijn troepen. Bij het Hongaarse MKB Veszprém is Antonio Carlos Ortega de hoofdcoach en dan heeft bij Barcelona, de enige Spaanse ploeg die zich ondanks de crisis staande heeft weten te houden, Xavi Pascual de touwtjes in handen. Tijdens de kwartfinale stonden ook nog eens de coaches Juan Carlos Pastoor bij het Hongaarse Szeged en Raul Gonzalez bij Vardar Skopje langs de zijlijn als trainer coach, twee ploegen die maar nipt werden uitgeschakeld.

Antonio Carlos Ortega  

De enige niet Spaanse coach in Köln is de IJslander in Duitse dienst bij THW Kiel Alfred Gislason

Spaanse spelers bij alle vier de teams
Daarnaast speelt er in alle vier teams minstens één Spanjaard. Uiteraard spelen er bij Barcelona een groot aantal Spanjaarden: 12 van de 20 selectiespelers komen van het Iberische schiereiland. Bij THW Kiel staat Joan Cañellas  op de spelerslijst terwijl bij Vive Kielce Julen Aguinagalde van Spaanse afkomst is. Of hij echter komend weekend kan spelen daar wordt ernstig aan getwijfeld. Hij raakte bij  de titelstrijd tegen Wisla Plok ernstig geblesseerd. Bij het Hongaarse Versprem spelen drie Spaanse internationaals: Cristian Ugalde Carlos Pasarin  en Chema Vaquero.  

 

Deel dit bericht