SG Bietigheim en Metzinger naar kwartfinale EHF Cup

VfL Oldenburg zes seconden verwijderd van gelijkspel

Door Frits Feuler– Slechts zes seconden was VfL Oldenburg verwijderd van een verdiend gelijkspel in de laatste wedstrijd van de groepsfase in de EHF Cup. Vanaf de linkerflank scoorde Camilla Degen Larsen de 24-25 voor Team Randers HK dat al geplaatst was bij de laatste acht ploegen. Thuisploeg Oldenburg had, voor ruim 600 toeschouwers, gedurende het grootste deel van de wedstrijd de overhand qua score, steeds weer sloten de bezoeksters aan. Na 40 minuten kwamen de Deensen met 15-16 voor het eerst aan de leiding. Op het einde hadden ze net een beetje meer lucht en vierden de vierde zege in zes duels uitbundig. Kelly Dulfer (5), Inger Smits (2) en Isabelle Jongenelen (1) zorgden voor de Nederlandse treffers bij Oldenburg.

SG BBM Bietigheim

SG Bietigheim moest alle registers open trekken om kwalificatie voor de laatste acht mogelijk te maken. Het uitduel ging met 35-27 verloren, dus was winnen nu de enige optie. Erd trad aan met wereldhandbalsters als Andelja Bulatovic, Katarina Krpez, Mireya Gonzales en Marima Signate. De Hngaarse ploeg had aan één punt voldoende voor kwalificatie.

Voor ruim 3000 toeschouwers in Ludwigsburg waren Susann Müller en Angela Malestein in de beginfase de ‘kartrekkers” bij Bietigheim: 12-7. Na 20 minuten kwam Tess Wester haar collega Salamankha aflossen en zou in het verdere verloop van de wedstrijd de aandacht op zich vestigen met een aantal prima stops op belangrijke momenten. Halverwege leidde de Duitse ploeg verdiend met 16-11, een marge die twaalf minuten was opgelopen naar 7: 23-16. Vanaf dat moment liet ook Maura Visser zich met name aanvallend duidelijk gelden, steunde de ploeg op de stops van Wester en bleef zo aan de positieve kant van de score.

Bij 26-24, op vier minuten van het einde, voorkomt Wester de ‘Anschlusstreffer’. In de daaropvolgende aanval brengt Visser weer een verschil van 3 op het bord. Die marge wordt met hand en tand verdedigd. Wat de Hongaarse coach ook nog probeert, Bietigheim laat het uitstapje naar de kwartfinale niet meer los en wint uiteindelijk met 28-25.

Angela Malestein (6) en Maura Visser (5) zorgden voor de Nederlandse doelpuntenproductie. Martine Smeets kwam niet tot scoren.

Tus Metzingen.

In groep D had het Deense Nykobing thuis, voor ruim 1100 toeschouwers, een zware kluif aan Tus Metzingen. Inzet was de eerste plaats in de groep tussen beide teams die na vijf duels zes punten hadden verzameld. bijkomend geluk was dat het Russische Lada de laatste wedstrijd uit bij het Noorse Glassverket had verloren met 26-25 waardoor beide ploegen vol gingen voorde groepswinst

De ruststand was in evenwicht (19-19), dus was ook de eindstand een logische: 36-36. Op doelsaldo blijven de Deensen de Duitse ploeg voor.

Anna Loerper, vorige week gekozen tot speelsters van het jaar 2016, scoorde tienmaal voor Metzingen, met doelvrouwe Jasmina Jankovic. De Nederlandse treffers kwamen van Kelly Vollebregt (4) en Delaila Amega (2). Celine Michielsen scoorde niet.

Rostov-Don stond voorafgaand aan het thuisduel tegen Trondheim, voor 2800 toeschouwers in groep C , al als groepswinnaar vast. De Russische ploeg won afgetekend met 35-21 (20-8).

Nantes Loire was, voor de laatste speelronde in groep A , ook al zeker van een plek in de volgende ronde. Thuis was het gewonnen duel tegen nummer drie, het Zweedse Sävehof een formaliteit: 34-30. Ester Schop scoorde vijfmaal.

Bij het duel tussen Alba Fehervar en Leipzig (29-27) in groep B viel op dat de Duitse ploeg met slechts negen speelsters was afgereisd naar Hongarije!