Sensationele overwinning voor Oranje op Polen maar geen WK

De Nederlandse handballers hebben in een bikkelharde wedstrijd een historische overwinning behaalt in de play-offs van het Wereldkampioenschap. De 25-24 (10-13) overwinning op Polen, de nummer drie van het WK van 2015 in Qatar was sensationeel, maar echter te weinig om zich ook te kwalificeren voor het WK van 2017 in Frankrijk. Die kans, en daar was iedereen het wel mee eens, had Oranje zaterdag in Katowice feitelijk al verspeelt door Polen in de slotfase van de wedstrijd te laten ontsnappen door ze de kans te geven in de laatste minuten naar een overwinning van zes doelpunten uit te lopen.

Luc Steins was met zeven doelpunten niet alleen de topscore van de wedstrijd maar ook de motor van het Oranje team dat echter maar moeizaam op gang kwam. Het duurde tot de veertigste minuut en een 14-20 achterstand vooraleer Oranje de sleutel had gevonden om de Polen te verslaan. De sleutel tot succes was de aanval met Luc Steins in het midden met naast hem Jorn en Kay Smits, in de hoeken Jeffrey Boomhouwer en Arjan Haenen en aan de cirkel Leon van Schie. Verdedigen wisselde de gebroeders Smits en Luc Steins voor Fabian van Olphen, Toon Leenders en Tim Reemer. De achterstand werd in twaalf minuten omgezet in een voorsprong van 22-21. Die voordelige marge wist Oranje uiteindelijk met enorm veel inzet en wilskracht over de streep te trekken want de Polen wilde ook kost wat kost winnen.

Bij aanvang van de wedstrijd was duidelijk dat de belangen groot waren. In een bikkelharde beginfase grossierde beide ploegen in technische fouten en missers. Pas in de vijfde minuut kon Polen de 0-1 scoren. Oranje lukt het maar niet om te scoren terwijl de Polen, zij het ook moeizaam, in de tiende minuut op een 0-3 voorsprong kwamen. Als Jurecki voor Polen de eerste twee minuten straf krijgt weet Oranje te profiteren en scoort het twee keer. Daarmee is de ban gebroken en Oranje trekt door naar een 5-4 voorsprong. Als Gerrie Eijlers dan een break aangooit wordt deze door de Poolse doelman onderschept. In plaatst van 6-4 wordt het dan even later weer gelijk: 5-5 Er zijn dan zestien minuten gespeeld.

Als Fabian van Olphen na achttien minuten bij 6-6 zich blesseert en hij naar de kleedkamer vertrekt weet Polen te profiteren en lijkt het de wedstrijd naar zich toe te trekken 7-9 (22’) Nederland mist nog steeds te veel kansen waardoor men steeds tegen een achterstand blijft aankijken die in de slotfase van de eerste helft zelfs oploopt naar drie doelpunten. Bij 10-13 wordt er gerust en daarmee is het WK al zo goed als zeker verspeelt. Negen doelpunten goed maken in een helft lijkt, en is zo zal later ook blijken, zoals de wedstrijd zich tot de rust heeft ontrold een onhaalbare kaart.

Nederland begint in de tweede helft met een andere opstelling. Ravensbergen neemt de plaats in onder de lat en stopt meteen twee doelpogingen van de Polen. Het is ook de fase waarin de scheidsrechters te nadrukkelijk de stempel op de wedstrijd gaan drukken. Oranje dreigt dan ook kopje onder te gaan door het fysieke geweld van de Polen. Als Tim Remer bij 12-15 dan ook nog een vier-minuten straf krijgt omdat hij zich te veel opwind over de tijdstraf die hij krijgt loopt Polen weg naar 14-19. Alle mooie beschouwingen vooraf leken op dat moment naar de prullenbak verwezen te kunnen worden als het na 41 minuten 14-20 wordt op een moment dat de Polen ook nog in ondertal stonden.

Toch begint Nederland aan een revival als Luc Steins en Jeffery Boomhouwer met een mooi lobje over de keeper heen vanaf 16 meter, kort achter elkaar scoren en Nederland daarmee op 16-20 komt. Als Boomhouwer dan een poging om van eigenhelft in het leeg doel te scoren ziet mislukken doordat Jureski die de bal kan wegslaan en niet veel later ook een zeven meter mist dat staat het halverwege de tweede helft  het verschil nagaltijd op vier: 17-21.

Dan gaat het toch ineens hard omdat de Polen ook onzeker worden en technische fouten gaat maken omdat men totaal geen antwoord heeft op het snelle en dynamische spel van Oranje. De Poolse trainer Talant Dujszebajev kan alleen maar antwoorden door nog meer lengte en fysieke kracht in het veld te gooien, hetgeen Oranje alleen maar meer in de kaart speelde. Door het hoge tempo waarin aanvallend gespeeld werd en de wissels die gelopen werden ontstonden er voorduren grote gaten in de Poolse defensie. Het kritieke punt was steeds het wisselen van drie spelers van aanval naar verdediging en andersom, maar omdat de Polen nauwelijks op tempo speelden verliep dat over het algemeen redelijk goed.

Tim Remer uit een break, Kay Smits, Arjan Haenen en Jeffrey Boomhouwer zetten Oranje met nog tien minuten te spelen derhalve weer naast Polen (21-21). Na een technische fout van Nederland en een misser van de Polen komt Nederland in de 53e minuut zelfs weer op voorsprong. Als Boomhouwer de 22-21 scoort ontploft de sporthal dan ook. Polen neemt direct een time-out maar het is daarna Jorn Smits die Oranje zelfs naar een 23-21 voorsprong schiet.

Bij 25-23 wordt het kritiek als Leon van Schie tegen zijn derde tijdstraf aanloopt en met rood van het veld moet. Nederland moet, op een halve minuut, na de wedstrijd uitspelen met vijf spelers. Polen scoort  met nog twee minuten te gaan weer de aansluitingstreffer: 25-24. Jurecki schiet dan met nog iets meert dan een minuut op de klok tegen de paal als Nederland even daarvoor onder druk van tijdspel te zwak inschiet. De laatste Nederlandse aanval smoort in de Poolse defensie maar Oranje vecht tot de laatste seconden voor zijn overwinning. Die komt nog in gevaar als Polen na de tijd uit een directe vrijeworp tegen de lat schiet maar de bal stuit het terug het veld in en niet in het doel. Daarmee behaalt Nederland een historische 25-24 overwinning.

“Het is een mooie overwinning” aldus bondscoach Joop Fiege. Het is een barrière die je slecht omdat je wint van een top vijf land. Alleen hadden we in de eerste helft op een iets hoger niveau moeten spelen. We maakten toen te veel technische fouten en miste te veel kansen. Dat is jammer want daardoor kon je er drie achter bij rust en dan moet je van heel diep komen wil je terugkomen.  Maar je ziet het, de ploeg heeft zeker wilskracht getoond. We spelen met een klein team in de tweede helft en dan kunnen we ze het toch heel moeilijk maken”. Luister verder naar Joop Fiege

Luc Steins had jij ooit gedacht van Polen te gaan winnen? “Als je ziet dat we uit met zes doelpunten verschil verliezen en dat die score kleiner had kunnen uitvallen gaf dat wel vertrouwen voor de terugwedstrijd. Zij laten vier mensen thuis en de doelstelling bij ons was dan ook om te winnen. Jammer dat het niet met zeven doelpunten verschil gelukt is vandaag, maar uiteindelijk denk ik dat wij wel tevreden mogen zijn met dit resultaat en dat we van een land als Polen gewoon thuis kunnen winnen. Dat zegt ook wel heel veel over de groep dat we heel veel stappen maken en dat dit perspectief geeft voor de toekomst” Luister hier verder naar Luc Steins

Kay Smits en Jorn Smits, volgens mij is dit de eerste keer dat jullie samen hebben gespeeld? “Ja ik heb afgelopen zaterdag niet gespeeld” vertelt Jorn “dus ja dit is de eerste keer dat wij samen in het Nederlands team spelen”. Als je dan kijkt wat jullie in de tweede helft op de mat leggen. De Smitsjes met Luc Steins in het midden en jullie daarnaast en twee snelle hoekspelers dan gaat het ineens lopen.“Ja dat liep inderdaad goed” vertelt Kay. “We moesten meer de bal laten bewegen en sneller spelen vergeleken met de eerste helft. Dat deden we goed en daarmee brachten we de Polen meer in beweging waardoor er de ruimtes kwamen zowel op de hoeken als op de buitenkant. Dat lukte goed in de tweede helft”

Wat vond jij er van Jorn?”Het klopt wel wat Kay vertelt”, vertelt Jorn, de oudste van de broers. “In de tweede helft zetten zij een stapje naar achter en daar profiteren wij van door snel te spelen en daardoor komen er ruimtes, ook in ondertal maken we een paar mooie doelpunten door een aantal snelle ballen te geven en uiteindelijk win je maar kwalificeer je je niet. Ons eerste doel was winnen en dat hebben we vandaag gedaan”. Luister verder naar Kay en Jorn Smits

Kijk hier verder naar een foto reportage van FOTO @REZZA.