Nieuws

Ricardo Clarijs de jongste trainer van Nederland geslaagd voor zijn HT4

"De mooiste feedback is als je ziet dat spelers dankbaar zijn voor hun groeiproces"

 

Schiedam  - Hij werd geboren op 22 april 1990 en daar waar de meeste handballers op 26-jarige leeftijd het handbalspelletje nog veel te mooi vinden om zelf te spelen, koos Ricardo Clarijs al op jonge leeftijd naast zijn actieve handbalcarrière bij DWS in Schiedam voor een trainersloopbaan. Een carrière die een vlucht vooruit heeft genomen de afgelopen jaren, met als hoogtepunt het behalen van zijn HT4 diploma afgelopen maandag.

Clarijs, die in het dagelijks leven werkt als consultant en projectmanager, is daarmee de jongste trainer in Nederland die zijn HT4 diploma heeft gehaald. Dus ook bevoegd is om op het hoogte niveau trainingen te gaven. Voor de Schiedammer die momenteel trainer/coach is bij Foreholte stopt het daar echter niet. Hij heeft zijn toekomstplannen al helemaal in zijn hoofd zitten. En die liggen bij het hoogste haalbare: Olympisch Goud winnen met Oranje. En het is niet zomaar een kreet, nee hij is vastberaden in het realiseren van zijn doelstellingen.

www.handbalstartpunt sprak met Ricardo Clarijs en vroeg hem als eerste hoelang hij bij zijn eerste club DWS trainer is geweest 

“Ik ben negen jaar trainer geweest bij DWS. Het begon op mijn veertiende, waarna het twee jaar later, vanaf mijn zestiende, serieus werd en ik vijf jaar eerst de  B- en later de A-jeugd op niveau heb getraind. Daarna heb ik twee jaar de damesselectie van DWS getraind. Na het kampioenschap met DWS ben ik naar Foreholte gegaan”.

DWS 2013-2014

Het is nu je derde seizoen bij Foreholte en daar gaat ook alles in een stijgende lijn. Het eerste seizoen kampioen inde Tweede Divisie. Het tweede seizoen direct vijfde in de Eerste divisie, de nacompetitie gehaald en de halve finale van de landelijke beker. Nu in het derde jaar sta je bovenaan en heb je alle kans om te promoveren naar de eredivisie. Hoe komt dat?

“Ik denk dat het een combinatie is tussen een goede groep, die volledig achter mijn visie staat, en de juiste manier van trainen en voorbereiden. Er is gewoon een klik. Ieder jaar probeer ik de lat iets hoger te leggen, de trainingen uitdagender te maken en de tactiek inspirerender. Het is belangrijk om met plezier en uitdaging te spelen. Dat werpt voorlopig zijn vruchten af en blijkt te werken bij de groepen die ik tot nu toe getraind heb. Dat is erg leuk om te merken”.

Wat vind je leuk aan het trainersvak?

“Er zijn eigenlijk drie dingen die ik ongelofelijk leuk vind aan het trainersvak”,  zo vertelt hij en schudt zo die drie elementen uit zijn mouw. “Ten eerste het werken met een groep sporters. Samen doelen bereiken, hierin investeren en offers voor brengen, en dat groepsgevoel onderdeel is van een team zijn. Ten tweede het bezig zijn met prestaties en wedstrijden winnen. Ik wil altijd verder, beter, sneller, meer, als dat kan. Er volledig mee bezig zijn en alles er voor over hebben om een stap te maken en wedstrijden te winnen vind ik erg leuk. Ten derde het beter maken van spelers. Als je ziet dat spelers groeien, hier voldoening uit halen, en je hier dankbaar voor zijn. Dat is de mooiste feedback die je kunt krijgen”.

Wat zijn je drijfveren als trainer?

“Het beter maken van spelers, het niet kunnen of willen verliezen en het bewijzen aan iedereen dat ik bepaalde doelen kan bereiken als we die afspreken. Ik heb best een hoog eergevoel en doe er alles voor om afspraken na te komen en doelen te bereiken”, aldus Clarijs

Je carrière in de handbalsport loopt nu langs verschillende lijnen. Je bent ondertussen trainer op de handbalschool Den Haag, bij Foreholte en assistent bondscoach bij de heren Oranje U19. Je bent dus erg druk. Hoe combineer je dat met je werk? 

“Gezien de aard van mijn werk als consultant kan ik dit vaak goed indelen qua tijd. Het is soms een puzzel, maar met goed plannen en duidelijke afspraken is alles mogelijk”.

Je hebt afgelopen zomer ook deelgenomen aan de EHF Youth Coach Course. Hoe was het om met jonge trainers in contact te komen en wat was de meerwaarde van deze cursus ten opzichte van de HT4? 

“Dit is en blijft een mooie ervaring” vertelt Clarijs. “Wat dit extra toevoegt is dat je verschillende ‘stijlen’ van training geven uit de verschillende landen ziet. Dat was een mooie ervaring. Ik heb daar ook veel geleerd. Maar de HT4 is een intensiever traject met veel persoonlijke begeleiding. Die cursus zit goed. Iedere training, cursus of stage maakt je beter. Dus alles wat op mijn pad komt grijp ik direct aan."

EHF Youth Coach Course juli 2016 

Je bent de jongste trainer die geslaagd is voor zijn HT4, maar je hebt er heel wat voor moeten doen om op de cursus toegelaten te worden. Toch heb je nu in een paar maanden je diploma gehaald. Wat is er in de tussenliggende periode allemaal gebeurd?

"Ja, dat klopt", vertelt de jonge Schiedammer. “Eerst was het lastig om toegelaten te worden voor de HT4 omdat deze alleen voor eredivisie-verenigingen was en omdat het georganiseerd en gefinancierd werd door het Eredivisie Platform. Na wat smeken en zoeken naar omwegen, kreeg ik afgelopen zomer de kans om in te stromen in de nieuwe HT4-cursus, die ook voor eerste divisie verenigingen was”.

Die kans heb je niet laten liggen! 

“Nee echt niet, begin november zijn we gestart en omdat ik veel van de onderdelen bij Foreholte, de Handbalschool of Oranje al deed, heb ik de portfolio opdrachten erg snel af kunnen ronden. Door het EK in december moest mijn PVB nog even wachten, maar deze heb ik nu dus ook behaald afgelopen week bij de wedstrijd en de training.”

De afgelopen tijd stond alles in het teken van de eindfase van de HT4. Nu je geslaagd bent, hoe voelt dat nu?

“Alles in het teken is wat zwaar gezegd. Alles staat bij mij in het teken van presteren met de teams waar ik trainingen geef. De spelers beter maken en resultaten behalen. HT4 gaat me helpen dit nog beter te doen. Dat is een fijn gevoel, maar ik ben alweer aan het kijken naar volgende mogelijkheden om te groeien en mezelf te ontwikkelen. Te beginnen met de HT5”.

Het lijkt alsof je overal heel gemakkelijk doorheen loopt, alsof het je weinig moeite kost, wat is je geheim? 

"‘Ik weet niet of dit echt zo is."

Zo ziet het er wel naar uit als je van buitten af kijkt.

“Ik weet wel dat als ik iets heel graag wil, ik er alles aan doe dit te bereiken. Dan ga ik er vol voor, is niets me te gek en gaan we die doelen gewoon halen. Wie weet heb ik het geluk dat ik er wat ‘talent’ voor heb, maar hard werken en duidelijke doelen en een visie zijn denk ik het belangrijkst."

Wat is je doel als trainer?

"Mijn doelen als trainer/coach op de lange termijn schuif ik nooit onder stoelen of banken. Ik wil op korte termijn bondscoach worden van een jeugdteam van Oranje. Werken met de beste talenten van Nederland en hun ook een stap verder brengen naar hun doelen en persoonlijke top, dat lijkt me geweldig. Ook wil ik gaan kijken om zo snel mogelijk de HT5-cursus te kunnen gaan doen”.

En je lange termijndoelstelling?

"Op langere termijn wil ik bondscoach worden van het ‘echte Oranje’ en daar Olympisch goud mee winnen. Hiervoor zal ik mezelf continue moeten blijven ontwikkelen en verbeteren, en er alles aan doen om de kans daarop zo groot mogelijk te maken. Tussendoor wil ik natuurlijk ook bij topteams in Nederland en misschien het buitenland werken.”

Hij vindt het een moeilijke vraag als je vraagt maar zijn ambities voor volgens seizoen, maar toch is hij ook weer heel duidelijk 

Dat is een moeilijke vraag. Er zijn al veel clubs die geïnformeerd hebben en bij enkele clubs heb ik ook gesprekken gevoerd. Hier zaten ook echte topclubs bij. Die stap is een aantrekkelijke, maar de vraag is altijd wanneer is het goede moment. Daarnaast heb ik het heel erg naar mijn zin bij Foreholte," vertelt Clarijs. "We zijn daar de afgelopen drie seizoenen aan iets moois bezig met een geweldige groep. Daar wil je ook niet zomaar afscheid van nemen. Daarnaast doe ik daar ook veel in het beleid en de jeugdopleiding, wat me ook kansen geeft mezelf verder te ontwikkelen. Daarnaast heb ik nog een contract tot en met volgend seizoen. Dat zegt in de sport natuurlijk niet zo veel, maar voor mij wel; afspraak is afspraak. Dus er moet wel een hele mooie kans voorbij komen voordat ik dit Foreholte achter me laat, en dan mogen zij me nog altijd aan onze afspraak houden”, eindigt Ricardo Clarijs zijn verhaal. 

Deel dit bericht