Nieuws

Rhein Neckar Löwen kegelt Kiel uit de Duitse beker

Flensburg snel klaar met Gummersbach

Door Frits Feuler - Drie van de vier kwartfinalewedstrijden in de Duitse handbalbeker werden door de favoriet geachte teams gewonnen. Füchse Berlin stond halverwege bij Leipzig (Tweede Bundesliga) voor ruim 6300 toeschouwers, al in gewonnen positie (8-16) om die voorsprong naar het einde toe nog wat aan te dikken: 19-29.  Magdeburg won thuis zoals verwacht van Frisch Auf Göppingen (32-17). De grootste verrassing kwam eigenlijk uit het duel tussen de Rhein Neckar Löwen en THW Kiel. Vorig jaar knikkerden de Löwen de Duitse kampioen al in de achtste finales uit het toernooi maar werden enkele weken later door datzelfde Kiel in een bloedstollende thriller om de Duitse titel op doelsaldo - twee doelpunten verschil – van het eerste kampioenschap afgehouden. Nu dan de ultieme revanche: 29-26 na een 15-14 voorsprong bij rust.

Heel VfL Gummersbach rekende op een remonte van de ploeg na de uitglijder in de competitie bij rode lantaarndrager Bietigheim, enkele dagen eerder. Maar vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat de jongste ploeg in de Bundesliga het raffinement en enthousiasme miste die de ploeg voor de WK-stop zo kenmerkte. Ook international doelman Carsten Lichtlein kon zijn ploeg, met al zijn ervaring, niet in de juiste richting pushen en maakte acht minuten voor tijd (16-26) plaats voor de jonge Belg Nicolas Plessers. Die maakte meteen indruk met twee prima stops, waarmee hij de handen van de ruim 3000 toeschouwers op elkaar kreeg.

Flensburg, de laatste weken behoorlijk van slag in competitie en Champions League door een groot aantal blessures, kon weer een beroep doen op spelverdeler Thomas Mogensen en schutter Lars Kaufmann. Holger Glandorf was de enige die nu nog op het wedstrijdblad ontbrak. De terugkeer van het tweetal deed de ploeg zichtbaar goed: 3-10 binnen twintig minuten. “Ik droomde van de Final Four in Hamburg. Toen ik voor de wedstrijd hun opstelling zag, vermoedde ik al dat het een te zware dobber zou worden,” blikte Gummersbach-manager Frank Flatten na afloop op de persconferentie terug. Gummersbach grossierde in slappe schoten, onmetelijk veel balverlies door slechte passes en onbegrip. Het publiek bleef hun favorieten hartstochtelijk steunen maar echt van harte ging dit niet.

Ook na de pauze (8-14) waren het de gasten die regie voerden. Gummersbach vocht met de moed der wanhoop, Mark Bult kon ook zijn stempel in de opbouwrij – waar aanvoerder Schindler door een blessure ruim driekwart van het duel op de bank bleef – niet drukken. Trainer Emir Kurtagic (Gummersbach) was snel klaar in zijn analyse: “Ik was erg blij met de goed invalbeurt van Nicolas en het spel van Schröter. Nu meteen de focus op de competitiederby tegen Bergischer, komende zaterdag al weer.”

De jonge VfL-équipe werd door een agressieve en offensieve Flensburgse dekking zestig minuten op afstand van doelman Anderson gehouden. “Ik heb een goede defensie en prima keeper gezien,” verwoordde trainer Ljubomir Vranjes de ploegprestatie. Lang speelde de kleine Zweed (41) met de gedachte om vanwege de afwezige spelers zijn comeback te maken in de ploeg. Assistent-trainer Machulla (39) deed dat al in het laatste groepsduel tegen Plock. Zover hoefde de geslepen coach niet te gaan. Soeverein speelde Flensburg het duel uit, liet Gummersbach spartelen en zorgde ervoor dat er fysiek niet veel schade werd opgelopen: 22-28.

Komend weekeinde mag “Schlusslicht” Bietigheim in eigen huis niet teveel problemen opleveren. Dan richt de Noord-Duitse ploeg zich op het CL-tweeluik met concurrent THW Kiel, op 15 (thuis) en 22 maart (uit), voor een plaats in de kwartfinale. Een herhaling dus van de CL-finale 2014. Twee handbalkrakers voor de handballiefhebber! 

Deel dit bericht