Nieuws

Quintus telt mee in Europa

Met wervelende handbalshow naar halve finale

Door Peter Lotman- Kwintsheul - Met een wervelende show hebben de handbalsters van Virto/Quintus zich voor het eerst in de clubhistorie geplaatst voor de halve finale van de Europa Cup. Met 35-12 en 34-29 was  het team van coach Alex Curescu veel te sterk voor het Zwitserse LK Zug. 

Een prachtige prestatie van de Heulse club, die daarmee het dorpje Kwintsheul op de Europese kaart zette. Amateurspeelsters die vijf keer per week trainen en er alles voor opzij zetten om hun geliefde sport te beoefenen. Ze verkopen banketstaven en kerstkransen om het geld voor de verre uitreizen bij elkaar te schrapen. Een club die al sinds 1968 onafgebroken op het hoogste niveau speelt met als hoogtepunten de drie landstitels, bekers en supercup in 2006 en 2007. Toen onder de succestrainer René Romeijn, die is teruggehaald en komend seizoen de Heulse vrouwen onder zijn hoede krijgt.

Hij was aandachtig toeschouwer en zag Quintus zaterdag in de eerste wedstrijd een formidabele prestatie leveren. Cynici probeerden te doen geloven dat LK Zug niet de topploeg was die men had gedacht. Gisteren bleek het tegendeel. Dat de Zwitserse ‘breimachine’ nauwelijks door de hechte Heulse defensie kon komen, was in hoge mate de verdienste van de thuisclub. Vanuit een ijzersterke verdediging hield Quintus de opponent de hele wedstrijd in de tang. Met daarachter twee uitblinkende keepsters, Jesse van de Polder (voor de rust) en Esther de Vos (tweede helft). 

De speelsters van Zug probeerden met korte wissels en veel gedraai en gewurm door de verdediging te breken, maar doeltreffend Westlands ingrijpen lieten die acties eruit zien als hulpeloos gepriegel. Aanvallend moest Quintus in de eerste tien minuten even de draai vinden. Tot 4-3 leek Zug er een duel van te kunnen maken. Daarna denderden de vrouwen van coach Curescu over de Zwitserse formatie heen. De ene aanval was nog mooier dan de andere. Quintus verdiende het compliment dat het geen moment verzaakte. Ook bij een voorsprong van twintig doelpunten bleven de speelsters jagen op een zo groot mogelijke overwinning.

Susan de Bakker, spelend met een gebroken neus: ,,Heerlijk zo’n wedstrijd. We konden ons lekker uitleven. Omdat wij het tempo hoog hielden, was er voor Zug geen houden aan. Nee, die neus was geen probleem. Of ik er nu een klap op krijg of volgende week maakt niet uit. Ik wilde deze wedstrijd beslist spelen.” Ook voor Dorien van Wissen, 28 pas en jaren geleden gestopt in het eerste team, was het een mooie rentree. Vlak voor de rust kwam zij in het veld en scoorde prompt drie keer achter elkaar. ,,Beter kan bijna niet. Ik ben blij dat ik dit nog heb mogen meemaken.” Ook Cynthia Grift en Sharon Nooitmeer glunderden dankzij hun fraaie doelpunten. Met één hand de bal vangen in de break en half vallend schitterend scoren.

Niemand verzaakte in de Heulse ploeg en iedereen scoorde. Ook de wisselspeelsters die van Curescu allemaal speeltijd kregen. Zo werd het een show zonder weerga, die gistermiddag nog even dunnetjes werd overgedaan. Quintus telt mee in Europa.

WEDSTRIJDRAPPORT

Doelpunten Quintus: Daisy Hage (eerste wedstrijd 7 en tweede wedstrijd 4), Cynthia Grift (6/7), Britt van Steekelenburg (3/1), Anouk Zwinkels (5/3), Tessa van Zijl (3/8), Sharon Nooitmeer (4/4), Dorien van Wissen (3/2), Angelique van Duijvenbode (1/0), Iris van Aalst (1/0), Susan de Bakker (1/1), Iva van der Linden (1/0), Nicole van Meteren (0/1), Lisa Warmerdam (0/2) en Lois Strik (0/1).   

Amusementswaarde (****): Vooral in de eerste wedstrijd maakte Quintus er een geweldige show van. De sfeer in de bomvolle Eekhouthal was fantastisch. Ook voor de tweede partij waren de toeschouwers nog massaal opgekomen ondanks de hoge uitslag van zaterdag. Mede door de prima organisatie maakte Quintus er een mooie handbalhappening van.

Scheidsrechters (**): We mopperen wel eens op de Nederlandse scheidsrechters, maar die doen het stukken beter dan het koppel Sniurevicius/Grigalionis uit Litouwen. Vier passen, aanlopen, te veel en verkeerde tijdstraffen, het ging vaak mis bij het tweetal. Zelfs waarnemer Grima uit Malta moest ingrijpen bij sommige beslissingen.

Beste speelsters: Bij Quintus viel er nauwelijks een uitblinkster te noemen, omdat alle speelsters een dikke voldoende haalden. Het collectief was sterk en iedereen speelde vooral zaterdag op hoog niveau. Bij Zug maakte de tweede wedstrijd Sibylle Scherer met tien doelpunten indruk.   

AD SPORT/PETER LOTMAN      

Deel dit bericht