Nieuws

Poolse Kielce na bikkelhard duel voor het eerst in finale

PSG-coach Serdarusic: “We waren hier om te winnen”

Door Frits Feuler - De druiven waren behoorlijk zuur bij het favoriete PSG Paris. De topploeg rond sterspeler Nikola Karabatic werd onder de kenners getipt als de gedoodverfde winnaar van de Final Four 2015-2016. Maar zie! De Poolse kampioen KS Vive Tauron Kielce stak door, met heel veel inzet, een behoorlijke stok voor: 28-26. Meteen een reden voor de uitzinnige Poolse fans om in de Lanxess Arena een spontaan feestje op te starten.

Dramatiek, emoties, opstootjes! Alles had het halve finaleduel tussen de Franse en Poolse kampioen in zich. Het Duitse scheidsrechterskoppel Geipel en Helbig had de handen meer dan vol om de dappere strijders op de vloer in toom te houden. De belangen waren immers groot.

PSG teerde in de eerste helft te lang op Mikkel Hanssen (9 doelpunten). “Maar in de tweede helft kon Mikkel niet meer op zijn geliefkoosde positie aan de negenmeter komen. De verdienste van de Poolse defensie. Dus moest ik kiezen voor spelers die de 1:1-situatie konden oplossen. En daar was Mikkel dus niet bij,” zou PSG-coach Noka Serdarusic na afloop zijn opvallende wissel verkalren.

Kielce speelde homogener, maar had in die eerste helft nogal wat moeite met de vooruitgeschoven Igor Vori in de 5:1-dekking. De kaarten en tijdstraffen kwamen flink op gang. Moest ook wel want elke centimeter grond werd door de defensie tot verboden gebied verklaard. “Vandaag alleen vechthandbal gezien, geen echt handbal,” analyseerde Serdarusic tot slot van zijn betoog. “Weinig goede combinaties, veel technische fouten. We waren hier om te winnen maar gaan morgen  om een kleinere prijs spelen!”

De 20.000 handbalfans in de Arena was het allemaal om het even. De spanning qua scoreverloop vergoedde veel. Serdarusic eiste bij een tijdstraf voor Nikola Karabatic het eerste video-bewijs. “Maar dat ligt alleen in handen van de arbiters als ze zelf twijfelen,” verklaarde de EHF later. Kielce, onder aanvoering van een hypernerveuze coach Talant Dusjebaev, bleef knap in het spoor en kwam meermaals terug van een of twee doelpunten achterstand. De 16-16 ruststand was dus een logische.

In het Poolse doel werd Slawomir Szmal steeds beter. Hanssen miste tweemaal en kon richting bank toen hij een strafworp verprutste. Michael Jurecki bracht de Polen op de tribunes meteen na rust in extase toen hij zijn ploeg voor het eerst aan de leiding bracht: 16-17. De Franse doelman Thierry Omeyer ontnam Karol Bielecki twee kansen op 16-19, dus kon PSG aan de overkant weer aansluiten: 17-18. Bij 24-24 stonden de beide keepers opnieuw in de kijker en hielden ze elk hun ploeg in de race. Tot op het bot fileerden beide ploegen elkaar.

De laatste tien minuten moesten de beslissing over een finaleplek brengen. De duels werden steeds harder maar nooit echt gemeen. “Voor echt mannenhandbal moet je dus hier zijn,” merkte een Deense toeschouwer vlak achter de perstribune op.

Drie minuten voor tijd (25-27) leek het duel te ontaarden toen Vori in een hels gevecht aan de cirkel en buiten het bereik van de bal ‘iets’ deed tegen Tobias Reichmann. Nnauwelijks waarneembaar voor het blote oog én de arbiters. Twijfel dus. Voor het eerst in de handbalgeschiedenis gingen de arbiters richting video-hoek (Instant Replay) om zich te vergewissen van de uit te spreken sanctie. Na het bestuderen van de beelden kwamen ze tot de conclusie dat de Kroatische cirkelspeler – hij keert volgend seizoen voor de vierde keer terug bij RK Zagreb – met rood van het veld moest! 

PSG-hoekaanvaller Luc Abalo miste, de bal belandde vliegensvlug in de handen van de Kroaat Manuel Strlek die vanaf de rechterflank fraai de 25-28 binnen knalde. Duel gelopen voor de Polen die morgen in de finale op het Hongaarse Veszprem stuiten.

Tweemaal eerder strandde de ploeg van de Nederlandse voorzitter Bertus Servaas in de halve finale. “We winnen van het beste team van dit moment,” liet Kielce-coach Talant Dusjebaev weten. De Spanjaard trilde een half uur na het duel nog hevig na. “We verdienden die finaleplek. De twee beste coaches van de wereld stonden ook tegenover elkaar. Uniek voor het Poolse handbal dat er nu met  Kielce voor het eerst een Poolse ploeg in de CL-finale staat. En we hebben ook kans om die te winnen!” besloot hij zijn wat warrige verhaal op de persconferentie.  

Foto's EHF Media

Deel dit bericht