Oranje U20 verslaat Japan en wordt derde in de groepsfase

De Nederlandse handbalsters U20 hebben bij het WK U20 in Moskou hun laatste groepswedstrijd tegen Japan gewonnen. Na een 17-10 ruststand won Oranje met 31-25. Daarmee eindigt Oranje op de derde plaats in Groep D.

Dat betekend dat Oranje in de achtste finale gaat spelen tegen de nummer twee van Groep  C. Dat wordt de verliezer van Duitsland tegen Roemenië. Deze wedstrijd wordt om 13:00 uur vanmiddag gespeeld.

De uitslag doet misschien vermoeden dat het een spannende wedstrijd is geweest maar dat was het echter niet Nederland was veel sterker maar verzuimde vele malen om te scoren en afstand te nemen. Japan speelde een matige wedstrijd. het oogt misschien allemaal wel spectaculair maar ze maken ontzettend veel technische fouten en ronden daarnaast ook nog vaak slecht af. Omdat Oranje te weinig profiteerde van de Japanse fouten bleef het een wedstrijd waarin Japan toch geregeld op het vinktouw kwam te zitten.

Nederland openden snel met een 0-2 score maar verzuimde in de  openingsfase Japan al over de knie te leggen. Te veel kansen werden er gemist Al kon Sabiene Vollebregt er in de zesde en zevende minuut nog 0-4 van maken. Voor het zelfde geld had het na tien minuten echter 1-10 geweest en was het gelopen geweest als Oranje al haar kansen had benut.  Nu scoorde Japan de 2-6 en bleef het toch geruime tijd op een verschil van vijf zes doelpunten hangen.

Vier minuten voor rust kwam Oranje voor het eerst op een verschil van zeven treffers (8-15) om in de laatste minuut zelfs nog op een 9-17 voorsprong te komen. Door een overtreding van Tamara Haggerty, wat haar een tijdstraf opleverde waardoor Oranje met een speelsters minder aan de tweede helft moet beginnen, bepaalde Japan vanaf de zeven meter de ruststand op 10-17.

In de tweede helft scoort Japan meteen de 11-17 maar komt Oranje de eerste minuten verder zonder verdere kleerscheuren door dankzij twee reddingen van Rinka Duijndam. Daarna lukt het Oranje niet om weer verder afstand te nemen. Japan kom daarentegen terug naar een verschil van vijf doelpunten 16-21 en als Hanne van Rossum een tijdstraf krijgt komt Japan in de negende minuut zelfs weer terug naar 18-21.

Na een time out van Nederland loopt Oranje via Larissa Nusser en Ilya Belgareh weer uit naar 18-24. Als het dat met nog elf minuten te spelen 20-28 wordt lijkt Oranje op weg naar een ruime overwinning maar in de slotfase laat men het dan toch weer liggen en zo kan Japan weer terugkomen naar 25-30 waarna Tessa van Zijl de eindstand bepaalt op 25-31.

Scores voor Nederland U20: Larissa Nusser 6, Tessa van Zijl 5, Tamara Haggerty 4, Anouk Zwinkels 4, Sabiene Vollebregt 3, Anouk Nieuwenweg 3, Jill Meijer 2, Hanne van Rossum 2, Ilya Belgareh 2