Oranje U19 verliest eerste EK kwalificatiewedstrijd

De Nederlandse handbalsters U19 hebben hun eerste EK kwalificatiewedstrijd in het Kroatische Djurdjevac vrijdagavond na een 13-11 met 25-24 verloren van het thuisland Kroatië. Beide ploegen waren behoorlijk aan elkaar gewaagd

Nederland startte sterk en pakte een 4-1 voorspong na negen minuten. Kroatië moest meteen in de achtervolging en scoorde bij 4-5 weer de aansluitingstreffer.  Bij een 5-7 tussenstand kende Kroatië een sterke fase via 7-7 ging men er meteen overheen naar 10-7 (23’) tot aan de rust bleef deze marge op het scorebord staan. Om en om scorend kwam men na een laatste score van Dione Housheer uit bij de 13-11 ruststand.

Na rust was de eerste treffer voor Kroatië (14-11) maar Nederland kwam ook weer snel terug tot op een doelpunt bij 15-14 maar kon maar niet langszij komen. Tot de 45e minuut bleef Nederland achter de Kroaten aan lopen en om en om scorend was het Sharon Nooitmeer die het lukte om halverwege de tweede helft Oranje voor het eerst weer naast Kroatië te zetten (20-20). Ook nu kon Oranje niet doordrukken opnieuw bleef het gelijk opgaan en om en om scorend kwam men met een treffer van Kalcic op 25-24 uit met nog 52 secondne te gaan. Nederland kreeg nog een kans maar Bo van de Wetering kon zeven seconden voor het einde de gelijkmaker niet op het scorebord krijgen.

Jesse van de Polder, Yara ten Holte, Amy Oostveen, Larissa Nusser 2, Dione Housheer 7, Sharon Nooitmeer 1, Bo van de Wetering 7, Maxime Drent, Lynn Molenaar, Iva van der Linden, Kalia Klomp, Mariel Beugels, Laura Zeldenthuis, Tessa Hilbrands 3, Merel Freriks 4, Verona Peeters

De eerste wedstrijd vandaag tussen Finland en Oekraine eindigde in 25-26 (12-13) voor Oekraine.