Oranje ook in de slotfase tegen Brazilië onderuit.

De Nederlandse handbalsters U18 hebben bij het WK in Macedonië hun vierde groepswedstrijd tegen Brazilië verloren. Het was een cruciale wedstrijd voor beide ploegen omdat een overwinning vrijwel zeker een plaats in de achtstefinale betekenende. Ondanks dat Oranje zich een aantal keer uit een hopeloos lijkende achterstand wist terug te vechten in de wedstrijd ging het in het tweede deel van de tweede helft alsnog mis omdat Oranje teveel kansen onbenut liet en slechts uitkwam op een scoringspercentage van 39 procent. Na een 13-15 ruststand verloor Oranje met 24-29 en moet het overmorgen tegen Tunesië flink aan de bak om als vierde en laatste ploeg uit groep A naar de kock-out fase te kunnen.

De openingsfase van de wedstrijd was voor Nederland dat binnen drie minuten op een 3-1 voorsprong kwam. Vervolgens werd er door beide teams vijf minuten lang niet gescoord. In de achtste minuut was het Brazilië dat uiteindelijk de ban brak en ook meteen voor de eerste keer wist uit te lopen naar een 4-8 (17’) voorsprong. Nederland antwoord vrevolgens met vier doelpunten in drie minuten. Het is Tessa van Zijl die de gelijkmaker weet te scoren (8-8). Brazilië loopt dan meteen weer twee doelpunten uit maar bij 11-11 komt Oranje wederom op gelijke hoogte. Het is echter net als tegen Zweden opnieuw niet voldoende om ook weer de leiding in de wedstrijd te pakken. In de slotfase van de eerste helft laat Nederland zich opnieuw de loef afsteken en kan Brazilië met een 13-15 voorsprong de kleedkamer gaan opzoeken.

In de tweede helft is het Brazilië dat het eerste doelpunt scoort en daarmee Nederland meteen op een 13-16 achterstand zette. Opnieuw herpakte de ploeg van trainer/coach Alex Vaassen zich en tien minuten later is het Mabel Panhuis die Oranje, na de 3-1 voorsprong uit de beginfase van de wedstrijd, bij 19-18 (43’) opnieuw op voorsprong zette. Ook nu kon Nederland niet doordrukken. Brazilië herpakte zich en met vier treffers op rij kwamen de Zuid Amerikaanse handbalsters met nog elf minuten te spelen op een 19-22 voorsprong. Net als tegen Zweden kon Nederland de tegenstander niet meer achterhalen en zag men in de slotfase de marge nog alleen maar verder oplopen waardoor Brazilië uiteindelijk met 24-29 de wedstrijd winnend afsloot en daarmee zeker is van deelname aan de achtstefinale.

Scores voor Oranje: Anouk Zwinkels 6, Jill Meijer 5, Tessa van Zijl 3, Tamara Haggerty 2, Mabel Panhuis 1, Sanne Vollebregt 1, Romy Zengerink 1, Hanne van Rossum 1.