Nieuws

Oranje heren opnieuw naar ruime winst op Finland

Bondscoch Joop Fiege kijkt tevreden terug op twee goede weken

De Nederlandse handballers hebben het foutje van zaterdag, toen er met 28-28 werd gelijkgespeeld tegen Finland, een dag later kunnen herstellen. Na een 10-18 ruststand won Oranje opnieuw met ruime cijfers: 23-35.

"Zo zie je maar dat wanneer je geconcentreerd aan de wedstrijd begint je voor Finland niet bang hoeft te zijn. Wij begonnen zaterdag, na de ruime overwinning van vrijdag, wat te gemakkelijk aan de wedstrijd en als zij er dan ook een schepje boven opdoen, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk”, beaamt bondscoach Joop Fiege die ook memoreerde aan de overwinning van Finland op Oostenrijk twee maanden gelden in Oostenrijk bij de eerste EK kwalificatiewedstrijd. Ook Oostenrijk dacht toen dat ze al wereldkampioen waren toen ze de Finnen binnen zagen komen. "Maar dan zie je dat als je niet goed aan een wedstrijd begint je dat ook niet meer omgedraaid krijgt. Wij kwamen dan zatedag nog voor maar missen vervolgens echt vier hele grote openkansen waardoor de Finnen nog gelijk kunnen komen".  

Naast Mark van den Beucken die al na de eerste training afhaakte met een enkelblessure heeft ook Patrick Miedema zondag niet gespeeld  wegens knieklachten. “Gerrie Eijlers heeft maar op halve kracht kunnen spelen omdat die ook last had van zijn voet. Desalniettemin heeft hij het prima gedaan”, aldus de bondscoach, die nog aangeeft dat ze voor het eerst met Oranje in de eerste helft met de LIONS variant, de 3-2-1 offensieve dekking van Monique Tijsterman, gespeeld hebben en dat liep prima. "In de tweede helft speelden we met weer met de 6-0 dekking."

De bondscoach kijkt terug  op twee prima weken waarin hij met twee verschillende selecties heeft gewerkt. “Wij zijn heel tevreden over deze twee weken waarin iedereen die we hebben geselecteerd veel heeft kunnen spelen. We hebben in deze periode niet gewisseld om te winnen maar om veel spelers te kunnen zien spelen.  We hadden dan ook alle vijf de wedstrijden kunnen en misschien ook wel moeten winnen, maar dat maakt onderdeel uit van het leerproces,  net als de wedstrijd van zaterdag dat is geweest".

Deze twee weken bevestigen de progressie die de Nederlandse handballers vorig jaar tegen Qatar en bij het vierlanden toernooi in Rusland hebben ingezet. Daar liet men zien, maar ook in de wedstrijden tegen Polen en Hongarije, dat men duidelijk de top nadert. De wedstrijden tegen Zwitesreland, België en Finland bevestigen dat men tegen de landen waartegen men voor een paar jaar geleden nog moest vechten voor de winst, men die nu ruim achter zich kan laten.

Vanaf het begin nam Nederland het heft in handen. Gestaag bouwde Oranje dan ook gedurende de gehele wedstrijd de voorsprong langzaam verder uit. Na tien minuten was het verschil al vier doelpunten  3-7. Via 6-10 halverwege de eerste liep Oranje weg naar de 10-18 ruststand. Halverwege de tweede helft stond het 16-28. In de slotfase kwam Finland met drie deelpunten op rij dichterbij van 20-32 naar 23-32, maar die repareerde Oranje weer direct door ook drie doelpunten op rij te scoren en de eindstand op 23-35 te bepalen.

Scores voor Oranje: Luc Steins 5, Jasper Adams 5, Jeffery Boomhouwer 4, Arjan Haenen 4, Bobby Schagen 3, Ivo Steins 3, Fabian van Olphen 3, Tim Remer 3, Kay Smits 2, Toon Leenders 2, Mark Bult 1.  

Deel dit bericht