Oranje handbalsters U18 komen te kort tegen Zweden

De enige twee Europese teams in Groep A van het dames wereldkampioenschap U18 Nederland en Zweden troffen elkaar in de derde ronde.Voor beide ploegen na een overwinning en een nederlaag een cruciale wedstrijd. Uiteindelijk was het favoriet Zweden dat en na de winst bij de European Open ook nu met de winst ervandoor ging. Na een 11-10 ruststand wonnen de Scandinavische handbalsters met 30-23.

Zweden pakte van meet af aan een licht overwicht dat een aantal keer leidde naar een twee doelpunten voorsprong. 3-1 in de zesde minuut, 5-3 in de elfde minuut Beide keren kon Nederland bij 3-3 en 5-5 de stand weer gelijk trekken. Het lukte Nederland echter niet de voortouw te pakken al kon de ploeg van Alex Vaassen wel het tempo van Zweden bijhouden en dientengevolge ook blijven aanhaken ook al bleef Zweden steeds uitlopen naar een twee punten voorsprong. 8-6, 9-7 en 10-8. Oranje sloot de eerste helft dan ook af een 11-10 achterstand op het scorebord.

In het eerste kwartier van de tweede helft veranderde er weinig aan het spel van beide kanten al wist Zweden in de 38e minuut voor het eert een drie punten voorsprong te nemen: 16-13. Nederland kon ook deze achterstand reduceren naar een verschil van een doelpunt: 17-16 (40’). Tot de 45e minuut bleven beide ploegen om en omscoren. Als Nederland dan bij 21-19 een break mist is het gedaan met Oranje ondanks dat het in overtal nog wel de 23-21 weet te scoren, scoort Zweden vervolgens in ondertal twee keer en zet Oranje daarmee op een 25-21 achterstand. Dat was er teveel aan voor Oranje dat vervolgens in een minuut nog eens twee doelpunten om de oren krijgt en zo de achterstand ziet oplopen naar 27-21 (24’). Die voorsprong liet Zweden zich in de slotfase niet meer van het brood eten ook al kreeg Nederland nog een aantal aardige kansen. Nederland verliest uiteindelijk met 30-23.

Voor Oranje U18 staat woensdag de belangrijke wedstrijd tegen Brazilië op het programma. Een overwinning brengt Nederland een stap dichterbij de achtste finale zeker gezien het feit dat Oranje op de laatste speeldag van de groepsfase tegen Tunesië moet dat net als Nederland twee punten heeft uit drie wedstrijden.

Doelpunten voor Nederland: Delaila Amega 10, Anouk Zwinkels 5, Sabine Vollebregt 2, Annika Noordink 2, Tamara Haggerty 1, Mabel Panhuis 1, Danique Boonkamp 1, Hanne van Rossum 1