Nieuws

Opluchting bij Quintus

Heulse handbalsters met één doelpunt verschil door in Europa Cup

Door Peter Lotman - Hafnarfjördur - De handbalsters van Virto/Quintus hebben met één doelpunt verschil de kwartfinales van de Europa Cup bereikt. Beide wedstrijden zijn uit kostenoverwegingen op IJsland gespeeld. Zaterdag wonnen zij het ‘uitduel’ met 26-29, maar gisteren pakte Haukar met 22-24 de winst. 

Een mooie trip voor de Heulse formatie van coach Alex Curescu. Maar zeg nooit tegen de explosieve oefenmeester dat het een gezellig schoolreisje was. Dan ontploft hij ter plekke. Ambitieus als hij is, neemt hij elke wedstrijd serieus. Dus ook een Europa Cup avontuur met twee duels op vreemde bodem.

,, Deze trip was geen excursie. Dat is wel gebleken. We zijn gegaan met als doel de volgende ronde te halen. Dat is gelukt op basis van een geweldige inspanning. Natuurlijk is het ook een beloning voor al die zware trainingsarbeid. Maar uitkomen in de Europa Cup is veel meer dan dat. Deze wedstrijden op internationaal niveau zijn van groot belang voor het vervolg van de eigen competitie. De speelsters doen ongelofelijk veel ervaring op door dit soort wedstrijden te spelen. Ook is het belangrijk voor de ontwikkeling van de jonge talenten. En dan heb ik het niet eens over het belang voor onze club, voor heel Westland en voor handballend Nederland. We zijn toch de ambassadeurs die in het buitenland propaganda maken voor ons dorp en de handbalsport.” 

DAISY HAGE GEK OP IJSLAND

 Voor Daisy Hage was het in dubbel opzicht een IJslands feestje. De handbalster van Quintus speelde twee sterke wedstrijden en hielp haar team mede door haar inbreng aan de twee overwinningen. De trefzekere hoekspeelster kreeg nog een warm gevoel op het koude IJsland. Bondscoach Helle Thomsen stuurde haar een invitatie voor de nationale ploeg, die in maart bijeenkomt voor een dubbelinterland tegen…, jawel IJsland. Hage heeft dus alvast kennis kunnen maken met het type spel van de noordelijke eilandbewoners. Hage: ,,Ik mag meetrainen en weet nog niet of ik speel, maar ik vind het een eer.”

De partij zaterdag kostte Quintus meer moeite dan verwacht. De Westlandse ploeg domineerde de hele wedstrijd, maar verzuimde het karwei af te maken. Curescu: ,,We hielden daar allemaal een zuur gevoel aan over. Twijfel was het sleutelwoord. Niet overtuigend genoeg. We misten zeker vijftien vrije kansen. Daardoor hielden we Haukar in de wedstrijd.” Na de 11-14 voorsprong bij de rust kwam Haukar bij 24-25 nog angstig dichtbij. In de slotfase maakte de Heulse ploeg toch het verschil en legde een goede basis voor de return van gisteren.

Toch werd het nog billen knijpen voor de Heulse supporters. Quintus kwam maar niet op voorsprong. Pas in de slotfase lukte het bij 21-22 dichterbij te komen. Twee tijdstraffen stelden Haukar in staat de stand naar 21-24 te schieten. Susan de Bakker zorgde vanuit de hoek op aanspelen van Anouk Zwinkels voor de bevrijdende treffer. De tranen vloeiden, de opluchting was groot en de missie van Curescu volbracht.

Doelpunten Quintus: Cynthia Grift (eerste wedstrijd 7/tweede 8 ), Daisy Hage (5/3), Anouk Zwinkels (5/2), Tessa van Zijl (4/5), Susan de Bakker (3/2), Sharon Nooitmeer (2/0), Angelique van Duijvenbode (1/0), Britt van Steekelenburg (1/1) en Sabine Vollebregt (1/1).   

AD SPORT/PETER LOTMAN  

Deel dit bericht