Nieuws

OCI Lions overtuigend naar finale Beneleague

Callant Tongeren niet opgewassen tegen ontketende Nederlands kampioen

Door Frits Feuler - Met een overduidelijke 33-37 zege op Callant Tongeren hebben de handballers van OCI Lions de finale bereikt van de Beneleague. Zestig minuten lang duurde de stormloop richting het doel van Tongeren-keeper Rudi Schenk. Die zag zijn defensie niet adequaat genoeg reageren op het snelle combinatiespel en schotkracht van de formatie uit Sittard-Geleen.

De onderlinge verschillen na 22 competitieronden waren nihil, dus kon het in deze eerste halve eindstrijd – het tweede duel was een prooi voor Bocholt ten koste van Hasselt - op voorhand een spannende partij worden, zo luidden de voorbeschouwingen. Vanaf de eerste seconden deelde de nummer vier uit de reguliere eindstand, Lions, de lakens uit in de Hasseltse Alverberg: 0-2. Koploper Tongeren kon slechts figureren en toekijken. Kreeg meteen zijn wil opgelegd en moest defensief alle zeilen bijzetten om de schade enigszins te beperken.

En de Lions-trein denderde bijna een uur in een hoog tempo door. Tongeren had moeite om aanvallend in het ritme te komen. Spelverdeler Arber Qerimi kon met zijn maatjes links (Jeroen De Beule) en rechts (Martijn Meijer) niet de juiste afstemming vinden. Met een ontketende Joao Ramos (12 treffers) en de negen pegels van Joris Baart was er aanvallend zoveel druk van Lions dat het via 7-12 en 9-15 in slagtempo doorging naar een 12-18 ruststand.

 

"We wilden zo graag hier pieken! In de competitie hebben we met ups en downs gespeeld. De ploeg was gretig, dat merkte ik de laatste trainingen heel duidelijk!" blikte Lions-coach Mark Schmets terug

Zijn collega Maurice Canton reageerde bij het begin van de tweede helft in de aanval met de zevende veldspeler ten faveure van de eigen keeper. "Daar moesten we even goed naar kijken," merkte uitblinker Joris Baart op. "Hard werken in de dekking omdat je niet precies weet of je de cirkelspeler of de opbouwer moet verdedigen. Leuk is het vervolgens wel dat we een paar keer op het lege doel aan de overkant konden scoren!" De linkshander die tien minuten voor tijd met zijn derde tijdstraf naar de kant moest, genoot zichtbaar na. "De laatste paar wedstrijden speelden we niet altijd even sterk maar het vertrouwen voor deze wedstrijd was er. Dat was duidelijk merkbaar bij onze ploeg. Of ik zelf wat bijzonders heb gedaan? Nee, alleen het gebruikelijke trainingsritme en opdrachten in het krachthonk. Carnaval? Heb ik nog niet aan gedacht, komt wel. Eerst met de ploeg samen eten en vanavond uiterlijk half elf in bed. Zien we morgen wel tegen wie we spelen. Ik gun het Hasselt omdat ik dan tegen mijn ex-maatjes Dylan Vossen en Roel Adams kan spelen!"

Lions bleef met nagenoeg hetzelfde basis zevental op de vloer. Op de rechterflank rondde youngster Rob Schmeits vier keer magnifiek af. Ivo Steins – voor de verandering ook een aantal malen in de opbouw opduikend – speelde op die plek alsof dat dagelijkse kost voor hem is. Hij beloonde zijn niet aflatende inzet met zeven treffers.

Joao Ramos voelde zich de koning te rijk met de vele kansen die hij kreeg en vervolgens onberispelijk verzilverde. De ene nog fraaier dan de andere. De Portugees keek, hevig transpirerend, een kwartier na de wedstrijd met voldoening op zijn prestatie terug. "In het begin van het seizoen speelden we als ploeg goed. Laatste twee weken iets minder, ook met mij ging het wat minder vanwege een blessure. De focus lag bij iedereen op deze wedstrijd die we met z’n allen wilden winnen," gaf hij in perfect Engels zijn kijk op de wedstrijd. "Joris was extreem goed. Maar ook de rest speelde erg gedisciplineerd. Het was voor ons de belangrijkste wedstrijd van deze periode. We bleven geconcentreerd, lieten Tongeren niet hun spelletje spelen," luidde zijn duidelijke analyse. Genoot van elke treffer, bracht de Lions-supporters op de banken met zijn aanstekelijke manier van spelen. "Ja, ik moet ook mijn emoties kwijt, dat is nu eenmaal zo met Portugezen!" glimlacht hij fijntjes. "Als ik dat niet zou doen, speel ik waarschijnlijk niet goed!"

Ook in de tweede helft was bij Tongeren het geloof in een goede afloop nog maar een schijntje. De ploeg werkte hard maar was absoluut niet in goeden doen. Tussenstanden van 16-23, 8-26 en 24-30 geven aan dat Lions al vroeg in gewonnen positie lag. De laatste stuiptrekkingen van de Eburonen konden Lions niet meer verontrusten: 33-37. Het feestje op de bank was stilletjes al in gang gezet.

Vervelend wel nog dat Tongeren-speler Arber Qerimi, pas terug van een wekenlange blessure, zes minuten voor tijd opnieuw geblesseerd naar de kant moest. Of de spelverdeler morgen in de strijd om plek drie nog in actie komt, is onduidelijk.

NOS present bij finale Beneleague

De finale van de Beneleague tussen OCI Lions en Achilles Bocholt wordt zondagmiddag om 16 uur live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

 

Deel dit bericht