Nederlandse handbalsters verliezen strijd om het brons bij EYOF toernooi

De Nederlandse handbalsters hebben vrijdagmiddag naast een medaille gegrepen tijdens het EYOF handbaltoernooi. In de groepsfase was Nederland nog met 28-23 te sterk voor Duitsland  maar in de strijd om het brons verloor Oranje na een 14-11 voorsprong bij rust met 23-28 van de Oosterburen.

Oranje komt weer sterk uit de startblokken en neemt een 8-5 voorsprong. Dan komt Duitsland sterk terug komt bij 8-8 weer naast Nederland. Dan neemt Oranje weer een voorsprong 10-8 maar opnieuw komt Duitsland bij 11-11 langszij. Toch heeft Nederland in de slotfase het laatste woord en gaat met een 14-11 voorsprong de kleedkamer in.

Het duurt even voordat er in de tweede helft gescoord wordt maar na vijf minuten doorbreekt Oranje de doelpuntloze fase en scoort Anouk Nieuwenweg de 15-11. Duitsland neemt een time-out en die heeft Nederland niet goed gedaan. Duitsland komt na 40 minuten terug tot 15-15. Waar Oranje geen kansen meer creëert of niet goed afrond, doet Duitsland dit wel en komt zelfs op een 15-17 voorsprong. De Nederlandse coaches Erik van der Wel en Natasja Burgers nemen dan een time out die in eerste instantie zijn uitwerking niet mist. Nederland komt weer langszij (17-17) maar vanaf 20-20 neemt Duitsland definitief het heft in handen en loopt weg naar 20-23. Dot gaat blijkt beslissend te zijn. Nederland kan niet meer terug komen en Duitsland loopt in de slotfase weg naar de 23-28 overwinning.

Een grote teleurstelling voor de Oranjedames die gerend hadden op een medaille in eigen land. Voor de tweede keer eindigt Nederland bij het EYOF op de vierde plaats. Ook in 2011  in het Turkse Trabzon viel men net buiten de prijzen.

Scores Nederland: Anouk Nieuwenweg 7, Anouk Zwinkels 5, Hanne van Rossum 3, Tamara Haggerty 2, Annika Noordink 2, Tess van Buren 2, Romy Zengerink 1 en Danique Boonkamp 1.

Denemarken pakte het goud voor Rusland. Duitsland neemt het brons mee naar huis. 4. Nederland, 5 Zweden, 6 Hongarije, 7 Noorwegen, 8 Tsjechië