Nederlandse handbalsters naar halve finale EK en geplaatst voor WK.

Voor het eerst in de Nederlandse handbalgeschiedenis heeft het Nederlands dames handbalteam zich geplaatst voor de halve finale van het Europees kampioenschap. In de laatste groepswedstrijd in de hoofdronde versloeg Oranje Spanje na een 13-15 ruststand met 24-29.

Daarmee heeft men zich ook voor het eerst in de geschiedenis rechtstreeks geplaatst voor het WK van volgend jaar.

De eerste 20 minuten speelde Nederland erg sterk, het beste handbal wat we bij dit EK hebben gezien. Oranje liep dan ook na een 2-0 achterstand uit naar een 7-12 voorsprong. In het laatste deel van de eerste helft trad er toch verval op in het Nederlandse spel en Spanje kwam terug tot op een punt, 11-12. Die marge kon men tot de rust handhaven en nog met een doelpunt uitbreiden na een zeer snelle tegenaanval in de laatste paar seconden: 13-15.

Spanje neemt de weer de leiding

Ook het eerste kwartier van de tweede helft liep het niet lekker bij Oranje dat een 15-18 voorsprong weer als sneeuw voor de zon zag verdwijnen (18-18) en vervolgens Spanje ook de leiding zag nemen:18-19. Een 2 minuten straf van de Spaanse Pena bij een 20-19 stand brak de Spaansen.

Maura Visser scoort de belangrijke 22-24 waarna na een stop van Wester Polman de 22-25 scoort

Het zijn dan vooral de acties van Groot en Polman die Oranje er doorheen slepen en Nederland weer naar de voorsprong schieten: 20-22. Die twee punten marge weet Nederland vast te houden tot de laatste vijf minuten waarin men nog wat al te gemakkelijk weg kan lopen bij de uitgebluste Spaanse ploeg en uiteindelijk met 24-29 de overwinning kan gaan vieren.

Estavana Polman werd topscorer met 10 doelpunten Nycke Groot scoorde 5 maal, Debbie Bont, Yvette Broch 3, Michelle Goos 3, Laura van der Heijden 2, Lois Abbingh 1, Maura Visser 1, Angela Malestein 1.

Nycke Groot werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.