Nederland herenteam laat handbalgrootmacht Hongarije ontsnappen

Fabian van Olphen: Dat het zo loopt heeft te maken met kracht en ervaring

Zondagmiddag speelde de Nederlandse herenhandballers hun tweede EK kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2018 in Kroatië. Na de ingecalculeerde nederlaag tegen Olympische kampioen Denemarken was men er van bewust dat als men een rol van betekenis wil spelen in deze poule dan moet vandaag gebeuren. Het moest in ieder geval gaan gebeuren zonder Tim Remer die tegen Denemarken geblesseerd raakte en vervangen werd door Jeroen van de Beucken van Bevo.

Coach Joop Fiege noemde Hongarije van hetzelfde niveau als Polen waar Nederland enkele maanden geleden thuis van wist te winnen. Nederland begon dan ook ijzersterk in de Maaspoort hal in Den Bosch en bouwde een voorsprong op van zes doelpunten die men tot de 45e minuut wist te verdedigen.

In het laatste kwartier begonnen de Hongaren uit een ander vaatje te tappen, gingen fysieker, agressiever en in de verdediging ook wat offensiever spelen waardoor Nederland het steeds moeilijker kreeg om door de  dekking heen te komen. Daarnaast ging Nederland meer en meer statisch handballen, de dynamiek en snelheid ontbrak in het laatste deel. Hongarije poseerde in de aanval ook nog eens hun ruim twee meter lange cirkelloper op de cirkel  die heel moeilijk te verdedigen was waardoor zij ook makkelijker gingen scoren en Gerrie Eijlers bijna geen ondersteuning meer kreeg van zijn dekking en dus ook bijna geen ballen meer kon stoppen.  Terwijl de samenwerking in eerste instantie tussen de doelman en de dekking naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter werd en Nederland mede daardoor kon weglopen naar een zes doelpunten voorsprong. Aan het slot stond de teller echter op -1.

“Dat het zo loopt heeft te maken met kracht en ervaring”, sprak de geroutineerde en de in de Duitse Bundesliga gepokt en gemazelde Fabian van Olphen. “Je speelt tegen allemaal spelers die aan de top van de Champions League spelen. Dan moet je kijken wat er bij ons, met alle respect, in de ploeg rond loopt. We maken er het beste van , maar er is gewoon een verschil en dat is gewoon zo. Ik denk dat wij ons goed ontwikkelen als ploeg maar dit alleen nog een beetje te vroeg komt”.

“We spelen ze veertig minuten helemaal van de mat”, vertelt Luc Steins “Ik krijg gewoon het gevoel van zo’n EK zit er echt honderd procent in. Ik heb ook echt het gevoel dat wij daar horen te staan. Wij zijn niet slechter dan de Hongaren. Alleen spelen zij het de laatste 20 minuten perfect uit op ervaring. Zij hebben al veel van dit soort wedstrijden gespeeld ook op eindtoernooien. Wij spelen die te weinig dat is het verschil”.

Sterke start

Zoals gememoreerd begon Nederland ijzersterk in de Maaspoort hal in Den Bosch. Met een doelpunten van Nicky Verjans en twee van Luc Steins kwam Oranje op een 3-2 voorsprong. Er ontspon zich een gelijk opgaande wedstrijd waarin Hongarije tot de 20e minuut de leiding in de wedstrijd had toen men de 3-2 omzette in een 3-4 voorsprong en die kon vasthouden tot 10-11. Vanaf dat moment nam Nederland de wedstrijd in handen en liep via Luc Steins en tweemaal Bobby Schagen uit naar 13-11 Mate Lekai kon nog een keer de achterstand verkorten naar 13-12 (24) maar in de slotfase liep Nederland uit naar een 17-13 ruststand.

In de tweede helft ging Nederland verder waar het in de eerste helft mee geëindigd was. Vanuit een goede dekking met daar achter een sterk spelende Gerrie Eijlers kon men in de tweede minuut na rust al op een verschil van zes doelpunten komen:19-13 Nederland was de betere ploeg op dat moment en had de mogelijkheden om Hongarije op de slachtbank te leggen, echter ook bij Nederland begon men foutjes te maken. Luc Steins en Toon Leenders loste elkaar op de strafbak af waardoor Nederland ook niet echt meer kon uitlopen. Als Eijlers dan ook ingewisseld wordt voor extra veldspeler wordt het toch tricky voor Oranje. Een keer wordt een leeg doel gevonden en een keer gaat de bal net naast dus blijft de schade beperkt voor Oranje tot een doelpunt en kan Verjans de marge na 38 minuten weer naar zes tillen: 21-15.

Twee minuten later is het Matas Györi die 21-16 scoort, waarna het breekpunt in de wedstrijd volgt. Als in eerste instantie de Hongaar Peter Gulyas met twee minuten van het veld wordt gestuurd constateert de Portugese waarnemen aan de tafel dat de Hongaar Richard Bodo met een verkeert rugnummer speelt. Hij staat op het wedstrijd formulier met rugnummer 36 maar speelt met 39. Na enige consternatie krijgt hij ook twee minuten, met als gevolg dat Nederland twee minuten in dubbelovertal speelt.

Echter de dubbelovertal wordt niet benut met doelpunten. Tweekeer mist de anders zo trefzekere Bobby Schagen vanaf de hoek waarmee Oranje verzuimd verder afstand te nemen waarna Eijlers nog met ingrijpen een scoren van de Hongaren in dubbelondertal kan voorkomen. Van den Beucken scoort dan 22-16. Even na de 23e treffers van Oranje, die gescoord werd door Luc Steins, moet de kleine spelverdeler van Oranje voor de tweede keer naar de strafbank. Hongarije scoort in ondertal waarna Dario Polman en Arjan Haenen beide missen. Als Hongarije dan weer scoort is het verschil nog maar vier: 23-19 (46’) Als Luc Steins vervolgens weer het veld in rent vangt hij de bal en scoor met een geweldige knikworp alla good old international Ton Reijnders: 24-19

Ondanks dat het verschil nog steeds vijf bedraagt is langzaam de spanning in de zaal voelbaar: Gaat Oranje het wel redden vraagt men zich dan al af want het is duidelijk zichtbaar dat Oranje het moeilijk heeft en er meer kansen gemist worden dan er gescoord worden.

De spanning neemt alleen maar toe als Hongarije vervolgens binnen drie minuten terug komt naar 24-22. Alleen Luc Stein weet nog het doel te vinden in de resterende periode. De bij het Franse Massy spelende Steins geeft weer enige hoop als het 25-22 (50’) wordt. Nederland weet echter het doel niet meer te vinden en met nog zeven minuten te spelen komt Hongarije bij 25-25 dan toch langszij. Als er dan langs beide kanten niet gescoord wordt neemt Nederland een time-out waarna de coach vervolgens nog eenmaal de zevenspelers kaart inzet. Deze keer heeft het succes, Luc Steins scoort de 26-25, maar ook Hongarije laat zien het snelle handbal te beheersen als ze willen want binnen luttele seconden lag de bal er aan de ander kant ook weer in 26-26.

Nicky Verjans mist dan waarna Hongarije wel de 26-27 weet te scoren. Weer geeft Luc Steins het Oranje legioen in de maaspoort  hoop als hij de 27-27 tegen de touwen gooit maar ook nu heeft Hongarije weer het antwoord weer klaar als het met nog 1.20 te spelen 27-28 wordt. Opnieuw is het dan nog met 18 seconden te spelen de kleinste man van het veld die de trekker mag overhalen: echter ook Luc Steins kan wel eens een bal missen en dat gebeurde deze  keer op het einde waardoor Hongarije met een 27-28 overwinning een zwaar bevochten overwinning mocht vieren en alles wat Oranje was ontgoocheld en zwaar teleurgesteld op het veld achter bleef.

Nederland: Luc Steins 9, Bobby Schagen 5, Nicky Verjans 4, Fabian van Olphen 3, Jeroen van den Beucken 3, Tommie Falke 2, Léon van Schie 1.

Hongarije: Tamás Iváncsik 6, Péter Gulyás 5 Máté Lékai 5, Richárd Bodó 3, Zsolt Balogh 2, Ferenc Ilyés 2, Kornél Nagy 2, Bence Bánhidi 2, Gergö Iváncsik 1.