Nederland handbaldames gaan met een goed gevoel naar Rio.

De Nederlandse handbalsters hebben donderdagavond in opnieuw een warm maar ook een erg sfeervol topsportcentrum in Eindhoven het vierlanden toernooi ter voorbereiding op de Olympische Spelen na een ruime overwinning op Montenegro gewonnen.

De ploeg van bondscoach Henk Groener versloeg in de uitzwaaiwedstrijd de zilveren medaille winnaar van Londen van vier jaar geleden na een 12-8 ruststand met 23-13.

Nederland was vanaf het begin de bovenliggende partij. Vooral de dekking met daarachter twee goed acterende keepers stond als een huis. Daarmee legde Oranje de basis voor de ruime overwinning. Vooral het keeperswerk van Jasmina Jankovic moet voor de bondscoach een bevestiging zijn waarom hij voor haar heeft gekozen en Marieke van de Wal heeft thuisgelaten.

De speelster van het Duitse Tus Metzinger kwam met heel weinig speelminuten in haar rugzak naar de eerste trainen van Oranje begin juni nadat ze in november haar kruisband had afgescheurd maar wonderbaarlijk snel daarvan was hersteld. Naarmate Jankovic donderdagavond langer in het doel stond zag je het vertrouwen bij haar na elke redding  toenemen. De ultieme ontlading kwam bij de twee zevenmeters die ze stopte en een doelpunt in de vierde minuut van de tweede helft dat ze alla Tess Wester in een leeg Montenegrijnsdoel scoorde en daarmee de stand op 14-8 zette.

In de eerste helft probeerde Montenegro nog van alles om de wedstrijd naar hun kant te laten kantelen maar dat zat er niet in. In de tweede helft liet men het dan ook lopen en mochten voornamelijk de eerstelijnsspeelsters vanaf de bank toekijken hoe Oranje steeds verder uit liep naar de tien punten overwinning.

Ailly Luciano, die in de wedstrijd tegen Rusland nog werd gespaard vanwege een knietje dat ze in de wedstrijd tegen Zweden in haar dijbeen had gekregen, maar met een ingepakt bovenbeen toch aan de uitzwaaiwedstrijd begon, scoorde al na dertig seconden de openingstreffer. Ook excelleerde Nycke Groot weer in het midden waar ze vooral weer veel strooide met haar “no lookpasses” waaruit haar collega’s konden scoren maar zelf maakte ze ook twee fantastische doelpunten. Met haar tweede treffer zette ze in de 19e minuut het verschil op drie doelpunten 8-5. Omdat Oranje in de eerste 20 minuten toch ook wel een aantal kansen liet liggen en wat technische fouten maakte was ook de rol van Tess Wester weer van groot belang in het verkrijgen van een voorsprong. de keepsters uit Heerhugowaard pakte weer een aantal goede ballen

Jankovicc pakte die rol meteen over toen ze na 20 minuten Wester kwam vervangen. De eerste en beste bal die op haar af kwam wist ze te stoppen nadat Van der Heijden net daarvoor de 9-5 had laten aantekenen. Bij 11-7 miste Lois Abbingh maar even later aan de andere kant stopte Jankovic een zevenmeter. Toen de Lazovic een twee minuten straf kreeg pakte Montenegro meteen een time-out die echter niet het gewenste resultaat opleverde. Nycke Groot scoorde immers de 12-7 waarna Montenegro de ruststand op 12-8 bepaald.

De tweede helft was vervolgens snel gespeeld toen duidelijk was dat Montenegro er vandaag niet aan te pas kon komen al duurde het even voordat het eerste doelpunt werd gescoord. In 34e minuut was het Lois Abbingh die de 13-8 op  het scorebord zette. Toen de tegenaanval van Montenegro strandde pakte Jankovic haar kans en regeerde ze razen snel door de bal in het leeg doel te gooien: 14-8. Pas in de 37e minuut kon Montenegro weer voor het eerste tegen scoren via Pertovic (14-9). Velddoelpunten miste ze voorlopig niet meer te maken: de eerste volgende drie doelpunten die Oranje tegen kreeg kwamen allemaal uit een zevenmeter.

De Oranje verdediging zat dan ook potdicht terwijl men zelf wel zelf bleef scoren en waarbij Lynn Kippenborg, die echter niet mee gaat naar Brazilië, ook een doelpunt wist te scoren in een leeg doel (18-11). Er moet echter ook gezegd worden dat er in totaal drie zeven meters werden gemist. Desondanks liep Oranje steeds verder uit en kwam het in de 55e minuut op 21-11 vooraleer Montenegro van de zevenmeterlijn nog eens tegen kon scoren. Uiteindelijk was het Lois Abbingh die de eindstand op 23-13 bepaald.

Met een ereronde werd er afscheid genomen van het Nederlandse publiek. Zondag vliegen de Handbalsters met de eerste lichting atleten van TeamNL die zich geplaatst hebben voor de Spelen naar Rio.

Scores bij Oranje kwamen van: Lois Abbingh 4, Nycke Groot 4, Laura van der Heijden 3, Yvette Broch 3, Estevana Polman 2, Lynn Knippenborg 2, Jamina Jankovic 1, Angela Malestein 1, Ailly Luciano 1, Jessy Kramer 1, Sanne van Olphen 1.

Verder deelde de bondscoach na afloop mee dat Jessy Kramer de speelsters is die als reserve speelsters mee af reist naar Brazilië en derhalve tijdens de wedstrijd op de tribune moet plaats nemen. De speelsters uit het Noord Hollandse ’t Veld kan pas in actie komen als er een speelsters geblesseerd raakt en helemaal niet meer in actie kan komen tijden het toernooi.