Nieuws

Merksem met het schaamrood op de kaken

Houthalen kegelt Beneleague-ploeg Merksem uit de beker

Door Frits Feuler - Merksem-doelman Mike Tadey was razend. Meteen na het met 22-20 verloren bekerduel tegen eerstedivisionist Houthalen beende de sluitpost richting kleedkamer. De stoom kwam uit zijn oren, zijn ogen spuwden vuur. Als iemand een slechte avond had beleefd, dan was Tadey het wel! Een tussendeur van de hal naar de kleedkamer werd met een klap dichtgegooid. Tadey had alle reden. Zijn poeg boekte er he-le-maal niets van tegen het frivool spelende Houthalen waar Paul Verjans sinds twee jaar de technische touwtjes in handen heeft en zoon Yoeri aan zijn tweede of derde handballeven is begonnen.

Deze derde bekerronde zou voor de een klasse hoger spelende bezoekers geen probleem mogen zijn. Immers, bij winst wacht in de vierde ronde een Waalse ploeg (Jemeppe of Waterloo) die dan de springplank moet kunnen vormen naar de kwartfinale voor de nummer voorlaatst in de Beneleague. Zover is het niet gekomen. 

Volgens reglement mocht Houthalen een 'voorgift' van 3-0 noteren. Blijkbaar was die marge vanaf het eerse fluitsingnaal te groot voor Merksem dat er maar niet in slaagde een gelijke stand op het scorebord te brengen. Via 8-3 en 11-8 ging het naar 14-12 halverwege.

Gemompel onder de paar meegereisde supporters uit de Antwerpse voorstad. De pijlen werden vooral gericht op coach Luc Vercauteren, de man die kort na de seizoensstart het roer overnam van Lars Bertels. Zijn coaching was op zijn minst vreemd te noemen. Het leek er op dat zijn spelers 'lak' hadden aan zijn opmerkingen en aanwijzingen. Meest markante voorbeeld was de laatste time out waarin Vercauteren welgeteld elf  seconden aan het woord was en de ploeg met enige desinteresse weer het veld op ging. Houthalen daarentegen maakte de 'minuut' vol en haalde meer rendement uit dat overleg.

Na de pauze veerden Vercauteren en zijn ploeg bij 14-14 even op. Maar binnen tien minuten waren de rollen weer omgedraaid: 19-15. De opbouwrijd van Houthalen speelde degelijk, combineerde beter en had op de juiste momenten de juiste afmakers. Luc Vercauteren liet zijn ploeg zichtbaar in de steek, toonde enige desinteresse en liet de spelers op het veld maar spartelen. Duidelijk was te zien dat de ploeg zelf ideeënrijk was en de stand, vanuit ditmaal een offensievere dekkingsvorm, op vijf minuten van het einde zowaar naar 19-19 tilde. Mike Tadey moest er in die fase aan te pas komen om een handvol kansen van de thuisploeg te elimineren. Tot het uiterste gedreven spoorde Tadey zijn voorwaartsen aan hetgeen aan de overkant voor het eerst in een voorsprong resulteerde: 19-20. 

Plots ook weer leven in de coach die feitelijk de handdoek al had geworpen: 20-20. Maar alles bleek te laat en van te korte duur. Houthalen-trainer Paul Verjans, geslepen als hij is, nam dertig seconden - bij 21-20 - een time-out en besprak de laatste aanval. Merksem vocht met de moed der wanhoop om de bal, maar kreeg die niet meer te pakken. Yoeri Verjans prikte drie tellen voor tijd met een lage schuiver de 22-20 achter een hele boze Tadey. 

"We kampen nogal met wat blessures," aldus Verjans. "Kai Verhoeven ligt er al vanaf het begin uit met een kuitbeenblessure. Marek Mrowiec heeft een zwevend botje in de duim van zijn werphand. Ik was wel blij met de stops van doelman Mathy Corstjens. Die hebben ons goed door moeilijke fases heen geholpen!"

Feest bij de 50 Houthalen-supporters, teleurstelling bij het tiental uit Merksem. Veel tijd om na de denken heeft Vercauteren niet. Zaterdag ontvangt men in eigen hal Hurry Up. Voor de Beneleauge. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Andere koek dus. Maar de dreun zal zeker nog doorwerken....  

  

Deel dit bericht