Nieuws

Maurice Feringa na dertig jaar terug bij zijn oude club

Hallo Maurice, na zo’n dertig jaar keer je komend weekend met je huidige club US Amsterdam als trainer terug bij je oude club, het Friese Cometas uit Leeuwarden. Een lange tijd mag je wel zeggen. Wat doet dat met jou na zoveel jaar weer terug bij je roots uit te komen?

“Ik heb lang uitgekeken naar deze wedstrijd” vertelt de coach van US Amsteram. “Nog steeds heb ik veel contacten met het 'handballend Friesland'. Naast het handballen heb ik in het verleden in de kost gezeten bij de schoonmoeder van mijn coach en at ik vaak bij de Familie Feddema”. 

Hoelang heb je daar gespeeld?

Na vijf prachtige E&O-jaren in de jeugd ben ik gaan studeren aan het CIOS in Heerenveen. Mijn zus speelde al bij Hellas' 57 en het eerste herenteam onder leiding van Erna Balk-Visser was net gepromoveerd naar de eerste divisie. Ik heb drie jaar gespeeld voor Hellas '57.

Daarna ben ik naar Dalfsen gegaan waar ik de jeugd met onder andere Monique Feijen en Heidy Veltmaat -die later zouden uitgroeien tot internationals- heb getraind. Zelf speelde ik in die periode bij de heren van Dalfsen in eerste divisie.

Uit de oude doos: Hellas'75 1988 met Maurice Feringa op de onderster rij met bal.

Hoe ben je bij US terecht gekomen?

Na het afronden van mijn PMT opleiding kon ik werk krijgen in het westen en ben ik verhuisd. De laatste verenigingen waar ik voor heb gespeeld zijn Saturnus uit Leiden en DSS uit Heemskerk. Bij de laatste vereniging heb ik ook de jeugd en de dames getraind. Via Oriento, dat inmiddels is gefuseerd met de Volewijckers in VOC, kwam ik bij US terecht. Op dat moment had de club 36 leden. Nu zijn we weer een bloeiende vereniging en hebben we een kleine 200 leden. In eerste instantie trainde ik de heren waarmee we gepromoveerd zijn naar de tweede divisie, de laatste twee jaar heb ik de dames onder mijn hoedde.

Lang is het slecht gegaan met het handbal in Friesland maar Cometas timmert namens Friesland weer aan de weg bij zowel de mannen als de vrouwen hoe vind je dat? ‘

“Ja prachtig natuurlijk” aldus een glunderende Feringa,!  “De dames debuteren verdienstelijk in de mijns inziens sterkste hoofdklasse, de Hoofdklasse E. Naast Cometas doen zich ook andere positieve ontwikkelingen voort in Friesland. Zo heeft oud speler van Hellas '57 Maarten Jansen de damesselectie van Jupiter '76 uit Franeker onder zijn hoede genomen. Ook is  het ledenaantal daar zeker bij de jeugd groeiende. De Griffioen uit Wolvega is gestart met de jongste jeugd en verschillende Friese verenigingen hebben de handen in een geslagen om samen tot een goed plan te komen dat meer kwaliteit en meer spelende leden moet gaan opleveren. Daarnaast ben ik zelf betrokken bij de ontwikkelingen van Jupiter '76. Een vereniging waar het niet goed mee ging maar die nu weer flink tot bloei is gekomen, ook wat  leden en talenten betreft”

Feringa: “Ook de heren van Cometas doen voor het tweede jaar in het linkerrijtje mee  in de tweede divisie A ondanks het vertrek van jeugd international Luca van Straaten. Ook daar is nu de aandacht uitgegaan naar het investeren in kwalitatief goede trainingen, door onder andere Richard van Straaten. Ik weet niet beter dan dat Friesland talentvolle spelers en speelsters heeft; het probleem lag in het verleden mijns inziens meer op bestuurlijk vlak (eilandjes) waardoor er ook gebrek aan samenwerking was tussen de verschillende verenigingen”. 

Het vrouwen team is dit jaar gepromoveerd naar de hoofdklasse daar gaat jouw team dit weekend tegen spelen wie gaat deze wedstrijd winnen denk je ?

“Cometas heeft een paar keer flink verrast. Wij ook maar dan in negatieve zin. Sinds vorige week hebben we de opgaande lijn weer te pakken en wij zullen ons hoop ik niet laten verrassen”.

Denk je dat er nog eens een tijd komt dat je helemaal terugkeert naar Friesland of ben je toch je verknocht geraakt aan de randstad.

“Steeds vaker loop ik met deze gedachten. Mocht er iets op mijn pad komen qua werk dan ga ik een terugkeer naar het Noorden meer overwegen. Mijn hele familie woont daar”.  

Deel dit bericht