Nieuws

Mark Schmetz nieuwe trainer/coach bij LIONS

Met ingang van komend seizoen 2016-2017 is Mark Schmetz de nieuwe trainer/coach van het vlaggenschip van OCI Nitrogen-LIONS. Hij is afkomstig van KRAS/Volendam, waar hij vanaf 2012 werkzaam was. Bij OCI-LIONS is hij de opvolger van Monique Tijsterman en tekent hij een contract voor 1 jaar met een optie voor nog een jaar. 

Met de 39-jarige Mark Schmetz haalt LIONS een oude bekende terug naar Sittard-Geleen. Schmetz maakte in 1993 zijn debuut in de Nederlandse Eredivisie bij het Geleense V&L, waarmee hij in 1994 de Nationale Beker won. In 1998  op 19-jarige leeftijd vertrok hij naar Duitsland, waar hij  begon in de tweede Bundesliga bij TSG Herdecke. Twee jaar later maakte hij de stap naar SG Wallau Massemhein dat enkele jaren daarvoor zijn top had bereikt door tweemaal op rij kampioen van Duitsland te worden. Twee jaar speelde hij in Massenheim waarna hij vertrok naar de top van de Bundesliga en terecht kwam bij TuSEM Essen.

Met Essen won hij in 2005 voor het eerst in zijn carrier de EHF-Cup. Na deze winst degradeerde de ploeg uit Bundesliga naar de 3.Liga. Hoewel veel spelers vertrokken bleef Schmetz Essen trouw en mede dankzij zijn inbreng promoveerde hij in 2006 weer naar de Tweede Bundesliga en in 2007 naar de Eerste Bundesliga. In 2008 vertrok hij dan bij Essen, waar hij nog altijd erg populair is, richting TBV Lemgo. In 2010 won hij net Lemgo zijn tweede EHF-Cup. Daarmee is hij nog steeds de enige Nederlandse handballer die tweemaal een Europacup heeft gewonnen.  NA de winst van zijn tweede Europese beker vertrok hij naar Hamm waar hij nog twee seizoen in de tweede Bundesliga heeft gespeeld

In totaal was hij 14 jaar actief als speler in Duitsland, waarvan 9 jaar in de Eerste Bundesliga. Voor het Nederlands Team speelde hij 103 wedstrijden in 17 jaar als international, en was hij 8 jaar lang aanvoerder. 

Zijn trainersloopbaan begon in 2011 als bondscoach van het Nederlands team, en in 2012 werd hij daarnaast coach van Volendam dat net als LIONS uitkomt in de Nederlandse Eredivisie en in de BENE-League. Met Volendam werd hij in 2013 Landskampioen, won hij tweemaal de Nationale Beker en tweemaal de Supercup, alle prijzen, op een supercup na, won hij ten koste van LIONS. In 2014 behaalde Mark Schmetz als een van de eerste Nederlandse coaches het EHF Master Coach diploma, de hoogste trainerslicentie binnen de Europese Handbalbond. 

Met Mark Schmetz hoopt OCI-LIONS verder te gaan op de weg die twee jaar geleden werd ingeslagen, en die tot nu toe zeer succesvol blijkt te zijn. Waar er veel verhalen zijn over succesvolle mensen die deze regio verlaten voor de Randstad, is dit een verhaal van een succesvol persoon die vanuit de Randstad terugkeert naar  zijn roots in de Westelijke Mijnstreek. 

Mark Schmetz is een jonge ambitieuze trainer/coach die perfect past binnen LIONS en binding met de regio heeft. Het bestuur ziet in Mark een tactisch sterke coach die leiderschap uitstraalt en de ontwikkeling van spelers voorop stelt. Wat hem tekent, is dat hij niet alleen geïnteresseerd is in de handbaltalenten van zijn spelers, maar ook zeer betrokken is bij de mens achter de speler; iets wat zal bijdragen aan de totale ontwikkeling van zowel speler en team.   

Deel dit bericht