Nieuws

Margraten sterkste in Limburgse zusterstrijd

Door Frits Feuler –Handbal in de lagere klassen kan soms best interessant zijn. Niet zozeer qua spel, maar de beleving van spelers en speelsters is boeiend om te volgen. Supporters vereenzelvigen zich met de plaatselijke trots. Aan die groep is geen Beneleague of eredivisie besteed. Hun ‘kluppie’ telt en dat is, zeker als er om de eerste plek gestreden wordt, duidelijk merkbaar.

Zo ook het Limburgs onderonsje in de dames in de hoofdklasse C tussen nummer drie, Margraten en koploper LimMid, de fusieclub uit Horn. Eén punt verschil ten voordele van LimMid. Margraten, van 1974, bivakkeert al meer dan een decennium in de hoofdklasse maar slaagt er niet in om eens een keer een trapje hoger te klimmen. Met het aantrekken van trainer Frank Jacobs, in het verleden actief bij BFC en het Belgische Hasselt en nu voor het tweede seizoen de technische baas, wordt stiekem op die tweede divisieplek gehoopt. Let wel: met eigen opgeleide jeugd. Spelverdeelster Sammy Claessens, vorig seizoen overgekomen van buur M en G Optimo uit Gulpen, is de enige ‘vreemde eend in de bijt’. Vorige jaargang voor de zoveelste keer de degradatiedans ontsprongen, dit jaar gloort in de verte misschien die o, zo fel begeerde promotie.  

De opponent in het knusse De Hoven was fusieclub LimMid, ontstaan door samenvoeging van Leudal (Horn), Swift 2000 (Roermond) en Maasgouw (Maasbracht). Eerstgenoemde club speelde jaren verdienstelijk mee in de tweede divisie, maar kreeg twee jaar geleden het degradatiespook niet verjaagd. Omdat ook bij regioclub Swift 2000 langzaam het kaarsje uitging, werd op bestuursniveau verstandig gehandeld en de eerdere samenwerking omgezet in een fusieclub. Als trainer werd Raymond Beaujean aangetrokken, die afgelopen seizoen met zijn toenmalige club ESC uit Stein nipt promotie miste door op de slotdag een pijnlijke nederlaag te lijden bij…LimMid waardoor VHC uit Valkenswaard met de hoofdprijs ervan door ging.

Beide teams zaten de laatste weken in een flow qua resultaten al was de misser van Margraten thuis tegen de PSV-reserves een pijnlijke. Nu dan de kans om minsten voor één week de nieuwe koploper te worden, mits de twee punten in Zuid-Limburg bleven.

De thuisploeg werd in de openingszetten nog even verrast (0-1 en 1-2) maar nam daarna het roer over. Binnen acht minuten waren de rollen omgekeerd. Trainer Jacobs, bekend om zijn verbale acts, spoorde niet alleen zijn speelsters aan maar probeerde ook op de voor hem zo karakteristieke wijze te arbitrage te beïnvloeden. “Hiernaast coachen ze met z’n vieren! Daar word ik gek van!” krakeelde hij plots luidkeels door de hal. LimMid en de arbiters namen de boodschap voor kennisgeving aan. Maar het zou niet voor het laatst zijn dat er opschudding aan de zijlijn was. Dan weer was er heibel over een vermeende tijdstop, vervolgens gingen beide coaches met elkaar verbaal in de clinch. Het opstootje werd met een handdruk afgehandeld. Beaujean werd in de tweede helft nog op geel getrakteerd, Jacobs was wel zo slim om deze keer net niet over het randje te gaan. De ruim honderd toeschouwers genoten met volle teugen!

Margraten had de snelheid als belangrijkste wapen gekozen, vond ruimtes aan de cirkel en was in de 1:1-situaties erg sterk. De bezoekers speelden aanvallend te voorspelbaar en kregen in de defensie nauwelijks vat op de goed spelende en trefzekere Sammy Claessens die zeven keer scoorde alvorens tien minuten voor tijd (bij 23-19) met een derde tijdstraf definitief naar de kant te moeten. Een cruciaal moment, zo zou verderop blijken.

Na de rust (16-10) kwam LimMid getergd uit de kleedkamer. Eerste slachtoffer werd routinier Cora Spronk die bij een poging een sprongworp van Jossie Janssen te blokken, ongelukkig ten val kwam en haar linkerknie op slot zag gaan. Meteen het sein voor een andere youngster om de rol over te nemen: Evi Blezer kende geen plankenkoorts en dolde de Midden-Limburgse defensie met zes treffers! Die had na drie kwartier (18-16) kansen voldoende om gelijk te komen maar slaagde daar niet in. Margraten werd nerveuzer, coach Jacobs schreeuwde zijn ploeg bij de les. Bij 23-21 de tweede kans op meer maar Kim Janssen zag de ‘Anschlusstreffer’ vanaf de cirkel afgekeurd. Voor de hevig protesterende Beaujean was een gele prent de ‘beloning’. Dan, op minder dan drie minuten de derde kans op een puntje (24-22) maar ook die mogelijkheid liet de ploeg van Beaujean onbenut. Uiteindelijk bleef Margraten met vallen en opstaan overeind en trok de zwaar bevochten 25-23 over de eindstreep.

Coach Jacobs glunderde. “Goed gedaan, zeker de eerste helft. Die terugval in de tweede helft is voor mij onverklaarbaar. Het is geen gebrek aan conditie. Wat dan wel? Ik weet het even niet!” Zijn collega Beaujean keek een beetje sip. “Die eerste helft waren de slechtste dertig minuten tot nu toe. We moeten zes doelpunten ophalen, dat lukte bijna. Maar we kwamen te kort. De prijzen worden na 22 duels gespeeld, dus nog 14 te gaan.” Het thuispubliek waardeerde de prestatie van hun favorieten met een geweldig applaus. Alsof de titel was behaald. Maar dan moet er nog heel wat water door de Maas. Volgende week een nieuwe topper: ESC tegen Margraten.  Dan kan alles weer anders zijn.

Stand aan kop: 1. Margraten 8-14; 2. LimMid 8-13; 3. ESC 8-12; 4. PSV 2 8-9.  

Deel dit bericht