Nieuws

Kielce-president Bertus Servaas mikt op Europese toppositie

 Een droom die langzaam uitkomt

Door Frits Feuler - De Nederlander Bertus Servaas, de flamboyante voorzitter van het Poolse Vive Tauron Kielce, nam vorig jaar na de gewonnen wedstrijd om de derde plaats al een voorproefje op de editie 2016. “Wij komen dan in de finale! Let maar eens op!” Helderziende of grootspraak? Wie Servaas wat beter kent, denkt aan het tweede. Hij zit nooit om een uitspraak verlegen, heeft een eigen perschef en is heel moeilijk te vangen voor journalisten. Vorig jaar verloor Kielce in de halve finale van de latere winnaar Barcelona. En dat zat de Hollander – die overigens al bijna 15 jaar in Polen woont en werkt – niet echt lekker. “Met onze club willen we niet alleen in Polen maar ook in Europees verband zo hoog mogelijk scoren.”

De nu 53-jarige in Zaanstad geboren ondernemer speelde in zijn jeugd nog in Ajax 2. Niks om je druk over te maken, verklaart hij quasi nonchalant. Handbal, daar draait het bij hem de laatste jaren om als ‘President’ van de Poolse handbalclub Kielce. Geel-blauwe sjaal om de nek, imposante verschijning. Voor het duel nog vlug een paar kusjes voor zijn lieftallige dochters op de tribune. Hij wisselt enkele woorden en zoekt, een tikkeltje nerveus leek het wel, weer zijn plekje voor de Poolse wisselbank op. Als je niet beter weet, zou je denken dat Bertus Servaas de coach is in plaats van de toch wat meer bekende Talant Dushebaev. Ook na de gewonnen halve finale tegen het favoriete star-ensemble van PSG Paris, beent hij trots als een pauw door de Arena.

Hij is niet alleen voorzitter maar ook (hoofd-)sponsor van de club met zijn bedrijf Vive dat textiel recyclet en dan als nieuw in de Poolse winkels verkoopt. Ruim honderd werknemers verdienen een goede boterham, de club profiteert indirect dus ook van de handel van Servaas.

“In eigen land spelen we alleen tegen Plock interessante duels. De Poolse bond bijvoorbeeld verbiedt ons om deel te nemen aan de SEHA-competitie (een soort BeNeLiga, FF) op de Balkan. Willen we ons als club verder ontwikkelen, dan moeten we meer topduels spelen die we niet in eigen land vinden. Wij willen een vaste waarde binnen het Europese handbal worden. Onze jeugdafdeling wordt uitgebouwd, talenten krijgen een prima opleiding. Onze vorige trainer Bogdan Wenta heeft de fundering gelegd, Dusjebaev heeft de mogelijkheid zijn werk te vervolmaken. Nu krijgen bijvoorbeeld Kiel en Barcelona die veel meer uit hun sponsorinkomsten halen, meer respect. Wij willen daar bij gaan horen, op onze manier. Met een wereldtrainer als Dushebaev moet dat lukken, want die vent ademt een en al handbal! Komt misschien een tikkeltje arrogant over, maar is een prima gozer.”

Inderdaad, wie deze Spanjaard langs de lijn bezig ziet, denkt aan een verhoogde vorm van ADHD. Constant met de ploeg bezig, druk gebarend tegen iedereen. Wil 20.000 fans van het ongelijk van de Duitse arbitrage overtuigen. Spreekt elke speler op de wisselbank aan als die iets verkeerd heeft gedaan! Je zou voor minder gaan huilen als handballer!

Handbal is voor Bertus veel boeiender dan handbal. Dat laat hij meermaals blijken. “Actie, dat is wat supporters willen. Bij het voetbal kun je zomaar in slaap vallen omdat er bijna niks tussen de lijnen gebeurt.”

In de finale van de VELUX EHF Final4 komen twee ploegen in actie die nog nooit een Europese titel hebben behaald: het Hongaarse Veszprem en Kielce dus. Een fijne en luidruchtige supportersschare, in rood en geel uitgedost die voor enorm lawaai zorgt in de Lanxess Arena. Mooi om te zien én horen hoe de Hongaren hun Poolse ‘broers en zussen’ verbaal ondersteunden tijdens het duel met PSG. Omgekeerd deden de Polen een extra duit in het zakje toen Veszprem het moeilijk had tegen Kiel. Kippenvel!  

Deel dit bericht