Nieuws

Kiel ontbeert kracht in de verlenging

Veszprem haalt opgelucht adem en bereikt finale

Door Frits Feuler - Met MKB MVM Veszprem is tenminste een van de favorieten in de finale van de VELUX EHF Champions League gekomen. Niet tegen de torenhoge favoriet PSG Paris, maar tegen outsider KS Vive Tauron Kielce dat na twee eerdere uitschakelingen in de halve finale zondag om de ‘Cup’ en de bijbehorende prijs van een half miljoen euro mag gaan spelen. Veszprem had een verlenging nodig tegen het dapper strijdende THW Kiel: 31-28 (25-25). De regerend Duits kampioen verspeelde op een schlemielige manier in de slotminuten van de reguliere speeltijd een voorsprong van twee treffers en moest daar in de verlenging tol voor betalen. De krachten ebden nadrukkelijk weg en de Hongaarse kampioen ontsnapte als een Houdini aan een blamerende uitschakeling.

Kiel kende dit seizoen heel wat blessureleed. Een wonder dat coach Gislason überhaupt nog een sterke en vooral gemotiveerde ploeg op de vloer kon brengen. In de Duitse beker en titelstrijd ligt de ploeg er uit, dus werd de focus op die ene wedstrijd tegen Veszprem gelegd.

Binnen het kwartier leidden de Duitsers, fel gesteund door het merendeel van de supporters in de Keulse handbaltempel, met 5-2. Maar Veszprem draaide de score makkelijk om naar 5-6. Niklas Ekberg’s strafworp voor 6-6 betekende het einde van een negen minuten durende doelpuntloze fase.

Ook deze beide kemphanen smeten met hun fysiek. Er gold maar een doel: die fel begeerde plek in de finale. Bij de Hongaren was Momir Ilic de grote man, Kiel had in doelman Niklas Landin een uitstekende sluitpost.

Na de pauze (15-12) wisselden de Hongaren hun doelman: Roland Mikler loste Mirko Alilovic af en dat was geen verkeerde keuze. De Hongaren hadden tot dan steeds het nakijken! Kiel werd nu gedwongen om fouten te maken, snelle breaks waren het gevolg: 15-16. Opnieuw kwam Kiel in negen minuten niet tot één treffer en verloor op dat moment zichtbaar de controle over de wedstrijd. “Een spectaculaire wedstrijd,” zou Kiel-trainer Gislason na afloop verklaren toen hij enigszins gekalmeerd was. “Ben trots hoe we vandaag hebben gespeeld met een uitstekende Landin. Na de pauze hebben we teveel fouten gemaakt waardoor Veszprem vijf keer op rij kon scoren. Dan maken we in de slotminuten verkeerde keuzes, deelden cadeautjes uit. We moesten dus in de verlenging. Daarvoor ontbrak bij ons na een slopend seizoen de kracht!” klonk het licht teleurgesteld.

Dertien minuten voor tijd kwam Kiel op gelijke hoogte door Duvnjak: 19-19. Om en om scorend ging het richting de 60eminuut waarin Kiel anderhalve minuut voor tijd nog met 25-23 in gewonnen positie lag. De Lanxess Arena leek te ontploffen! Momir Ilic lepelde de ‘Anschlusstreffer’ snoeihard achter de Deense doelman Landin: 25-24. Op het randje van tijdspel (bij 59.40) knalde Christian Dissinger hoog over. Veszprem zette de laatste aanval in en kwam op de rechterflank via de Sloveen Gaspar Marguc zowaar nog gelijk: 25-25. Tot verdriet van de vele Duitse fans.

De IJslandse spelverdeler Aaron Palmarsson (ex-Kiel) brak, na ruim twee minuten in de extra tijd, de ban door met een knalharde strekworp Landin vanaf 12 meter te verrassen. Duvnjak maakte nog wel gelijk maar de ingezette Hongaarse ‘joker’ Ivan Sliskovic trof tweemaal: 26-28. De genadeklap voor Kiel, zo zou later blijken.

In de tweede verlenging waren de kaarten definitief geschud toen de aalvlugge hoekspeler Christian Ugalda tweemaal uit de tegenaanval scoorde: 26-30. De resterende tijd was slechts voor de statistieken: 28-31.

 Dominik Klein – hij verkast volgend seizoen naar de Franse competitie – straalde een en al teleurstelling uit. “Een treurige dag! Niet alleen voor mij maar voor de hele ploeg en de club!  Ik ben trots op onze fans. Kiel was voor de zesde keer hier, ik wilde voor de derde keer winnen. Maar……” Hij kon niet echt meer de juiste woorden vinden.

Veszprem-trainer Xavier Sabate glunderde: “We hebben goed gespeeld, Kiel heeft het ons heel moeilijk gemaakt. Ook zij hadden kunnen winnen. Maar we zijn blijven knokken. Belangrijk was de inbreng van doelman Mikler waardoor we konden aanknopen qua score. Met een beetje geluk en veel inzet, dat wel, hebben we het uiteindelijk gered.” 

Foto's EHF Media 

Deel dit bericht