Nieuws

Joop Fiege: “Vanuit deze selecties door selecteren naar Letland in mei”

De Nederlandse handballers spelen de komende twee weken eerst twee wedstrijden tegen België en vervolgens drie wedstrijden tegen Finland. Twee tegenstanders die zich via het  pre-EK kwalificatietoernooi en de play-offs uit de kleder van het Europese handbal hebben gespeeld en in de eerste twee kwalificatiewedstrijden voor het Ek van 2018 in Kroatie verrassend hebben gepresteerd. Finland won de eerste wedstrijd uit in Oostenrijk terwijl Thuis van Spanje werd verloren. België verloor de eerste wedstrijd uit in Noorwegen maar verraste Frankrijk in eigenhuis dat pas in de laatste minuut de zege veilig kon stellen.

Het zijn dan ook twee interessante tegenstanders verteld bondscoach Joop Fiege aan de vooravond van het begin van de trainingsstage. “De Belgen doen het momenteel goed zeker aanvallend, daarbij spelen ze bijna constant zonder keeper. Dat is dan ook wel interessant om tegen te spelen”, vertelt de bondscoach, die aangeeft dat ook Finland aardig opgeklommen. “De Finse topploeg Cocks is het Schauffhausen van Finland”, die dit jaar is doorgedrongen tot de EHF Groepsfase. “De ploeg bestaat uit zes Finnen en voor het overige zijn het allemaal spelers uit Wit Rusland 4, Rusland 4, Moldavie 2 en een Portugees, maar de Finse kern van deze ploeg is ook de kern van de nationale ploeg” aldus Fiege.

Fiege wilde deze twee weken ook gebruiken om veel spelers te kunnen zien vandaar dat er dan ook twee selecties zijn gemaakt. “Tegen België hebben we dan ook vooral veel jonge jongens opgeroepen zonder de in Duitsland spelende oudere kern van spelers. Daarmee krijgen zij dan ook de mogelijkheid om te laten zien wat ze kunnen”, zo vertelt Fiege. “Tegen Finland hebben we dan weer vooral een geroutineerde ploeg die we aangevuld hebben met een aantal hele jonge jongen zoals Mark van den Beucken en Kay Smits om hen dan ook vooral weer met de oudere spelers in contact te laten komen zodat ze daar weer dingen van kunnen oppikken”.

Vanuit deze twee selecties kan Fiege dan met het oog op de wedstrijden tegen Letland in mei gaan door selecteren. “Tegen de Letten moeten we toch zeker onze derde plaats in de groep gaan veiligstellen zoals we dat de afgelopen jaren ook steeds hebben gedaan en om zo ook weer een gunstigere loting te krijgen de volgende keer. Het is ook wel prettig dat we alle wedstrijden uit spelen. Dat is toch anders dan thuisspelen. Je weet dat je bij dit soort wedstrijden door de omstandigheden waarin gespeeld wordt altijd al met 3-0 achterstaat als de wedstrijd begint. Het is belangrijk om te zien hoe de ploeg daar telkens mee omgaat en we zullen vooral ook weer moet proberen om stapjes te kunnen gaan maken”, aldus de bondscoach. 

Kijk hier vioor de selecties en het speelprogramma

Deel dit bericht