Nieuws

Jonge Christian Prokop wordt blijkbaar nieuwe Duitse bondscoach

Trainer met ambities

 

De 38-jarige Christian Prokop wordt deze zomer, zoals de Duitse media al lange tijd berichtten, de opvolger van de Duitse bondscoach, de IJslander Dagur Sigurdson. Volgens informatie van RND (RedaktionsNetzwerks Deutschland) zijn de Duitse Handbal Bond (DHB) en de huidige werkgever van Prokop, Bundesligaclub SC DhfK Leipzig, akkoord met een afkoopsom – in termijnen – van meer dan 300.000 euro.

Als alles volgens plan verloopt, zo luidt de informatie, kan Prokop per 1 juli a.s. beginnen aan zijn droomjob. Zijn opdracht is niet misselijk: goud bij de Olympische Spelen in Japan in 2020.

De club ging niet akkoord om haar trainer een zgn. dubbelfunctie uit te laten voeren, d.w.z. én club- en bondstrainer. Daarom moet de bond nog sleutelen aan een interim-trainer voor de periode na het WK in Frankrijk waarin de nationale ploeg een oefenduel en drie kwalificatiewedstrijden voor het EK speelt. Er ligt nog één addertje onder het gras: als Leipzig voor 31 januari geen opvolger voor Prokop vindt, kan de deal nog ploffen. Een van de kandidaten om Prokop in Leipzig op te volgen is de trainer van Balingen-Weilstetten, Runar Sigtryggsson.

Ook financieel waren de partijen het blijkbaar redelijk snel eens. De DHB spaart ruim vijf maanden loon voor Sigurdson (geschat op 100.000 euro) uit omdat de IJslander meteen in Japan aan de slag kan gaan. 

Wat is de beoogde nieuwe bondscoach voor een persoon? Geboren in Köthen ademt hij een en al handbal. Speelde onder meer in Dessau, Wuppertal en Minden. Zijn lijfspreuk: Nichts ist unmöglich!

Omdat hij zijn carrière na een ernstige knieblessure wilde voortzetten, schoolde hij zich om van rechtshandige naar linkshandige. Hij liet om die reden zelfs zijn linker bovenbeen breken 'om de belastingsas te veranderen'. Voor de fijne motoriek begon hij met links zijn soep te eten, speelde met zijn linkerhand bowling of tafeltennis. “Ik heb er alles aan gedaan om weer als prof-handballer actief te worden. Jammer genoeg is dat niet gelukt.”

Derhalve werd de opbouwer trainer die na tien jaar bij o.a. Braunschweig, Hannover, Magdeburg en Essen in 2013 in Leipzig terecht kwam. Prokop geldt – net als Sigurdson – als super nauwkeurig, verliefd in gedetailleerd werken en een tacticus die inzet op de kracht van het collectief. Als spelers bijvoorbeeld niet in zijn concept passen, zet hij ze uit de selectie zoals hij deed met o.a. Philipp Weber.

In 2015 zorgde hij met Leipzig voor furore met promotie naar de Bundsesliga. Afgelopen zomer werd hij 'trainer van het jaar.' Deze zomer wordt hij bondscoach.

Bron: Jens Kürbis, Kieler Nachrichten

Deel dit bericht