Nieuws

IHF gaat harsgebruik wereldwijd verbieden

Onlangs heeft de Internationale Handbal Federatie de beslissing bekend gemaakt dat het gebruik van hars binnen niet al te lange tijd wereldwijd niet langer zal worden toegestaan. Verschillende aspecten werden in aanmerking genomen om tot deze beslissing te komen

Allereerst vormt de hars zelf een probleem. Niet alleen omdat het ongezond is voor de speler, maar veel locaties staan wereldwijd geen gebruik van hars toe, enerzijds door de kosten die gemaakt worden vanwege de noodzakelijke reiniging van de vloer anderzijds omdat de hars ook de vloer vernield.

Bovendien zijn de kleuren van de bal, die voor elk kampioenschap speciaal wordt ontworpen in de kleuren van het gastland na enkele minuten al niet meer zichtbaar omdat de bal bedekt is met hars.

Daarnaast zijn er ouders die hun kinderen geen handbal willen laten spelen als gevolg van het harsgebruik.

Voordat de IHF het contract met Molten, de huidige leverancier van de officiële IHF bal ondertekende, heeft men Molten gevraagd om dit probleem op te lossen. Tot nu toe heeft het bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van ballen, meer dan een miljoen dollar geïnvesteerd in de oplossing van dit probleem en twee jaar aan de ontwikkeling van dit project gewerkt, wat geleidt zou hebben in een zelfklevende bal. De IHF hoopt dat het  op z’n laatst  tegen het einde van 2017 kan worden afgerond

Echter voor de implementatie van de nieuwe regels zal bal nog moeten worden getest. Wanneer de nieuwe harsvrije bal getest is en klaar is voor gebruik  zullen eventuele wijzigingen van de regels ter goedkeuring moeten worden voorgelegd aan het IHF congres  van 2017. Als het IHF congres de regels hier omtrent goedkeurt zal de regel bindend zijn voor alle handbalwedstrijd wereldwijd.

Deel dit bericht