Nieuws

Handbalestafette: Mark van den Beucken

Handbalestafette: Mark van den Beucken  

Naam: Mark van den Beucken

Leeftijd: 20 jaar

Huidige club: TBV Lemgo (Duitsland)

Vorige club: Targos Bevo HC (Nederland)

Niveau: 3.Liga / 1.Bundesliga

 

Mark van den Beucken kreeg het estafettestokje door van Kay Smits. Hij heeft net als Mark dit seizoen er voor gekozen om zijn handbalcarrière in het buitenland voort te zetten. Kay vroeg aan Mark “welk product uit de Nederlandse supermarkt mis je het meest omdat ze dat in Duitsland niet hebben?”

Het is niet zo dat ik echt iets mis, cakejes hebben ze in Duitsland ook ;)….Nee, zodra ik even terug in Nederland ben neem ik vaak wel een aantal producten uit de Nederlandse supermarkt mee naar Duitsland of wanneer mijn ouders naar Lemgo komen nemen zij vaker dingen mee, zoals bijv. peperkoek, satésaus, eierkoeken.

Waarom ik voor TBV Lemgo gekozen heb?

Ik had naast Lemgo nog een paar andere clubs die tot de mogelijkheden behoorde. Ik heb toen een halve week meegetraind bij Lemgo en dat beviel goed. Lemgo was voor mij niet onbekend omdat mijn neef Arjan Haenen daar heel wat jaren gespeeld heeft en ik ook vaker bij hem ben gaan kijken. Deze club staat ook bekend als een hele familiaire club, dat gaf mij ook een goed gevoel. Eigenlijk vanaf begin af aan gaf Florian Kehrmann, de trainer/coach, mij al het gevoel dat hij veel vertrouwen in mij heeft. Dat heeft bij mij waarschijnlijk ook de doorslag gegeven om voor Lemgo te kiezen.

Ook de situatie die ik bij Lemgo zou hebben, in het begin van de week bij het eerste team trainen en zodra de tactische trainingen komen bij Lemgo Youngsters en spelen in Lemgo Youngsters. Dat was voor mij voor dit seizoen een ideale situatie. Ik ben daarna ook nog op proeftraining geweest bij SC Magdeburg. Ook daar bevielen de trainingen goed en vooral de keeperstraining van Thomas Svensson. Ik wist dat hij vroeger tot een van de beste keepers van de wereld behoorde en ook zeker tot de beste keeperstrainers op dit moment. Hoeveel hij mij geleerd heeft in één training, daaraan merkte ik meteen wat voor niveau hij heeft. Dat maakte het voor mij ook moeilijk om een keuze te maken. Mijn situatie qua trainingen en wedstrijden zou er bij Magdeburg hetzelfde uitzien en natuurlijk was het leuk dat Fabian van Olphen daar speelt.

Waarom ik ervoor gekozen heb om in het buitenland te spelen?

Ik was van mening dat als ik me door wilde blijven ontwikkelen, zoals andere spelers van mijn leeftijd die bij top clubs zitten, dat ik dan de stap naar het buitenland  moest maken, zodat ik op een hoger niveau kan trainen en ook meer kan trainen en mensen om me heen heb die mij beter maken.

Voor mij was het daarnaast ook belangrijk dat ik veel zou spelen. Dat heeft tot nu toe goed uitgepakt.. Door het trainen op Bundesliga niveau en het wekelijks spelen in de 3.Liga  heb ik weer stappen kunnen zetten. Dat ik dan samen kan trainen met Piotr Wyszomirsky, keeper van Lemgo en het Poolse nationaal team, is alleen maar mooi en leerzaam.

Studie

Op dit moment heb ik mijn studie onderbroken en ben ik alleen met handbal bezig. De taal heb ik gelukkig snel kunnen leren want op school heb ik ook een aantal jaren Duits gehad.

De eerste weken waren niet altijd even makkelijk. Nieuwe omgeving, nieuwe woonsituatie, weg van familie en vrienden. Het wende wel allemaal snel, als je eenmaal weet waar je alles het beste kunt halen en je daar ook de mensen leert kennen. Het voelt nu al als het tweede thuis. Ik probeer om zo een keer in de 3-4 weken weer in Nederland te zijn, om mijn familie en vrienden toch te kunnen blijven zien.

Hoe een week er voor mij uitziet…

  • Maandagmorgen krachttraining, Maandagmiddag zaaltraining
  • Dinsdagmorgen schottraining, dinsdagmiddag zaaltraining
  • Woensdagmorgen krachttraining, woensdagmiddag eerst schottraining met de jongere spelers en daarna zaaltraining met het team
  • Donderdagmiddag zaaltraining
  • Vrijdagmiddag zaaltraining
  • Zaterdag wedstrijd / training
  • Zondag wedstrijd / vrij

 

Wij hebben met Lemgo Youngsters een goede eerste seizoenshelft gespeeld. Soms is het nog een beetje wisselvallig hoe we spelen, dat is iets waar we als team aan moeten werken maar ook iets wat je vaker ziet bij een opleidingsteam. Voor het Eerste team in de Bundesliga was het een moeizame eerste seizoenshelft, doordat ze een aantal wedstrijden verloren hebben die eigenlijk gewonnen moesten worden en er nergens bonuspunten gehaald zijn. Er stond dan ook behoorlijk wat druk op het team, gelukkig hebben ze de laatste twee wedstrijden tegen Bergischen HC en GWD Minden gewonnen. Zelf ben ik tevreden over het eerste gedeelte van de competitie en kijk ik nu weer vooruit naar de WK Kwalificatie met Jong Oranje en daarna de trainingen en wedstrijden met Oranje.

Het estafettestokje gaat naar…

Ten slotte geef ik het stokje door aan mijn neef Arjan Haenen. Arjan heeft heel wat jaren bij TBV Lemgo gespeeld en had ook een belangrijke rol in het team. Sinds dit seizoen speelt hij voor MT Melsungen. Mijn vraag aan Arjan is, wat mis je het meeste aan Lemgo en wat is voor jou het grootste verschil tussen de clubs?

Kijk hier terug naar de vorige afleveringen van de handbalestafette  

Deel dit bericht