Nieuws

Handbalestafette Laura van der Heijden

Handbalestafette Laura van der Heijden 

Naam : Laura van der Heijden

Leeftijd: 26

Huidige club: Team Esbjerg (Denemarken)

Vorige club: VFL Oldenburg (Duitsland), VOC Amsterdam, Venus Nieuwegein, LHV Leusden

Niveau: Deense competitie

Lois Abbingh heeft mij het estafettestokje doorgegeven met de vraag: hoe heb ik het afgelopen half jaar, de Olympische spelen en je debuut in de Champions League ervaren?

Dit jaar was voor mij op handbal gebied het leukste jaar ooit. Het was altijd mijn droom om op de Olympische spelen te staan en Champions League te spelen en dat hebben we maar mooi gerealiseerd! Gelukkig hebben we met Team Esbjerg de hoofdronde bereikt van de Champions League, dus we mogen nog even door!

 

Doelen

Dit is alweer mijn derde seizoen bij Team Esbjerg in Denemarken. Hiervoor heb ik vier jaar bij VFL Oldenburg gespeeld, want na vier jaar handbalacademie was ik er klaar voor om naar het buitenland te gaan. Ik was zowel fysiek, mentaal en op het handbalgebied gewoon klaar voor een nieuwe uitdaging. Ik wilde graag in een professionele en sterke competitie spelen.  En dat kon in Oldenburg, ik had het er erg naar mijn zin. En na vier  leuke jaren wilde ik graag weer nieuwe dingen leren en andere uitdagingen aangaan. Het leek me ook leuk om in een andere competitie te spelen. Ik had een gesprek met de manager van Team Esbjerg en hij vertelde dat zij over twee jaar graag Champions League wilden gaan spelen. Mijn doelen en wensen kwamen overeen met de club en daarom heb ik voor Esbjerg gekozen. De planning van de manager is aardig goed verlopen, want dit jaar spelen we Champions League. 

Het eerste jaar in Denemarken sprak en verstond ik nog geen Deens. Dat was wel een probleem aangezien de coach niet echt goed Engels sprak. De trainingen waren ook helemaal in het Deens. Hierdoor heb ik wel snel de handbaltermen geleerd in deze taal. Ik werd wel op Deense les gestuurd, zodat ik in ieder geval kon verstaan wat onze wedstrijd tactiek zou zijn. Bij VFL Oldenburg waren de trainingen ook helemaal in het Duits, maar Duits had ik al op school geleerd en had ik daardoor sneller geleerd. 

Het leuke aan Denemarken is dat handbal heel erg leeft in dit land. Veel competitiewedstrijden worden live uitgezonden en er wordt veel over handbal geschreven in de krant. De competitie is ook erg leuk en spannend. Er zijn veel goede teams die voor het kampioenschap willen en kunnen gaan. Vorig jaar hebben we zelfs pas na zevenmeters het landskampioenschap gewonnen. 

 

Druk programma

Dit seizoen hebben we vaak twee wedstrijden in een week en we moeten ook veel reizen voor de Champions League wedstrijden. De dagen dat we geen wedstrijden hebben trainen we en kijken we video van onze volgende tegenstanders. Dus dat is best een druk programma vergeleken met de andere jaren! Maar daarnaast probeer ik alsnog een thuisstudie sociaal pedagogische hulpverlening te volgen. 

Op dit moment staan we derde in de competitie. In het begin van de competitie hadden we het een beetje moeilijk en het spel liep nog niet zo als dat het voorheen was. We moesten elkaar weer even vinden, maar dat gaat nu weer goed gelukkig. Dat betekend dat we ook dit jaar nog gewoon weer voor het kampioenschap kunnen meespelen!

Daarnaast zijn we nu ook druk met het EK met het Nederlands Team. Als jullie dit lezen zitten we er middenin en het gaat tot nu naar verwachting goed. Ik kijk uit naar het vervolg! En voor daarna kijk ik natuurlijk weer erg uit naar de hoofdronde van de Champions league.

Doordat ik alweer aan mijn zevende seizoen bezig ben in het buitenland krijg ik niet altijd alles mee van het Nederlandse handbal. Als we op papendal trainen met het Nederlands team zien we wel vaak de handbalacademie trainen. Dat is erg leuk, aangezien ik daar zelf ook vier jaar heb gezeten. Verder volg ik de Nederlandse handbalsites, waardoor ik toch nog een beetje op de hoogte blijf. 

Het estafettestokje gaat naar… 

 

Ik geef het estafettestokje door aan Michelle Goos met de vraag: Je bent nu een half jaar in het buitenland, hoe bevalt je nieuwe avontuur?   

 

Kijk hier terug naar de vorige afleveringen van de handbalestafette

 

Deel dit bericht