Nieuws

Handbalacademie zit eredivisieclubs dwars

 Bert Bouwer: “Ook de arbitrage kan wel een boost gebruiken”

Door Frits Feuler –Vorige maand heeft handbalcoach Bert Bouwer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Wie denkt dat de oefenmeester van de vrouwenploeg van Succes Schoonmaak/VOC op zijn lauweren is gaan rusten, komt bedrogen uit. In het slotduel van de competitie, uit bij V&L, zit de dynamiek en de emotie er nog steeds in. Niets ontgaat het kennersoog, het kleinste detail lepelt hij na afloop van het met 23-29 gewonnen duel op. “Maar iedere week schrik ik van de arbitrage! Tjonge, tjonge,” foetert hij een half uur na afloop nog na.

Het moet gezegd: Kasper Adema en Benjamin Smits hebben nog een lange weg voor de boeg. Dat moet ook Sjors Röttger – op de tribune aanwezig en in druk gesprek met U17-trainer op de Handbalacademie Edwin Janssen – met pijn in de ogen geconstateerd hebben. “Maar wie gaat er iets aan doen? Mijn meiden trainen 12 uur per week, speelden vanavond ondermaats. Deze heren zijn alleen maar in staat om een fluit vast te houden. De carnavalsmuts zou hen in deze dagen beter staan! Inzicht in simpele handbaltechnieken als een sper zetten, het doorzien van wel of geen cirkel verdedigen, de contactsituaties. Ze tonen geen respect naar beide ploegen. Ik erger me blauw, ben er helemaal klaar mee!”

V&L-collega Maurice Janssen beaamt de zienswijze van zijn collega volmondig. Ook hij kreeg de gele prent voorgetoverd voor aanmerkingen op de leiding. “Bij het Trainersplatform hebben we meermaals over de arbitrage gesproken,” vult Janssen aan. “Er lijkt weinig beweging in te zitten. Vorige week waren wij de klos, vandaag hadden we, gelet op onze eigen missers, daar niet echt veel last van. Maar vervelend blijft het wel in duels waar het gelijk op gaat.”

Bouwer draaft nog even op zijn stokpaardje door. “Komend weekeinde is het VOC tegen Dalfsen, in de play offs. Zal er wel weer een waarnemer zitten die de arbiters opdracht geeft om Bouwer en Portengen (coach van Dalfsen, FF) rustig te houden. Ze houden zich niet echt bezig met het verbeteren van het niveau van de scheidsrechters!”

Sinds Bert Bouwer anderhalf jaar geleden weer terug is als coach op de Nederlandse velden, heeft hij al een paar maal geducht van zich doen spreken. Rode draad in zijn verhaal is en blijft de organisatie rond het gebeuren op de Handbalacademie. “VOC en ik, als trainer, hebben last van hun manier van werken,” stapt de 65-jarige nog maar eens op de barricaden. “Het kan toch niet zo zijn dat het Handbal Verbond bepaalt dat wij, als club, slechts anderhalf uur per week over onze speelsters van de Academie kunnen beschikken terwijl we in het weekeinde een wedstrijd moeten spelen? Begrijp me goed: ik ben gek van de HA, ben zelf schuld aan het verhaal in de jaren negentig. Heb speelsters uit de competitie gehaald. Rond de eeuwwisseling gingen internationals naar sterke competities in Duitsland en Denemarken. Maar 15-, 16-jarigen hebben nu al het idee dat ze in Oranje komen terwijl anderen denken dat dat niet gaat lukken, een enkeling uitgezonderd. De overige speelsters, met misschien meer talent, leggen de focus op school en andere zaken. Vind je het gek dat het niveau in de eredivisie zienderogen achteruit gaat?”

 

De Academie was tien jaar een succesvolle opleiding voor talentvolle handbalsters. “Elke opmerking nu van mij over de Academie wordt als een aanval gezien. Is niet mijn bedoeling. Maar ik ben overtuigd dat het zo zeker niet verder kan,” tipt Bouwer aan. “Ik heb een presentatie voor het Trainersplatform uitgewerkt, mag iedereen lezen. Geen geheimen. Ik denk dat we langs die weg moeten gaan. Er wordt te jong geselecteerd, speelsters gaan vervolgens te snel naar de buitenlandse competities en worden daar gezien als een enorme versterking. Mijn idee is nog steeds om wat langer in Nederland te rijpen. Deels bij de clubs, deels op Papendal. Start met 18-jarigen, dat is dan een bewuste keuze. Fysiek wat sterker, er is ruimte voor laatbloeiers. De clubs dienen dan parallel met de Academie te lopen en andersom.”

Waar niemand echt goed naar gekeken heeft zijn de speelsters die niet meer op de Academie zitten en dus ‘veroordeeld’ zijn tot het spelen in een uitgeholde eredivisie. “Speelsters als Rachel de Haze (26) komen dus ruim acht jaar in de eredivisie uit. Hebben dan ook nauwelijks de mogelijkheid om nog naar het buitenland te verkassen. Daar hoor je niemand over!” licht Bouwer toe. Per jaar verkassen vier, vijf speelsters naar buitenlandse competities. Dat is met de opleiding op Papendal niet aan te vullen. “Plan 2017+! Plan 2020! Allemaal aardig op papier. De Academie haalt speelsters weg uit de eredivisie die daardoor in verval raakt. Als clubs hebben we het daardoor niet makkelijk!”

Bouwer snapt de beweegredenen van alle jonge speelsters wel die op de Academie zitten. De hype rondom het goed presterende Oranje vindt hij lovenswaardig. Het zet jonge handballers aan om tijd te investeren in hun sport. Vijf VOC-speelsters trainen wekelijks in de bossen van Papendal. Dalfsen daarentegen heeft iederen intern en kan dus lekker door trainen. De HA telde eerst 22 meiden, komen er 3 extra bij, volgens Bouwer. “Op vrijdag zie ik ze voor het eerst bij mijn team. Vermoeid! Krachttrainingsprogramma’s voorafgaand aan de play offs bij de clubs is fout! Wij zitten met speelsters die niets extra’s meer kunnen opbrengen in het weekeinde! Van teamdynamiek kan geen sprake zijn! Voorbeeld? Dione Housheer heb ik tijdens de kerstperiode driemaal gezien. Kan niet, als je als club wilt presteren! Nog vervelender is het wanneer een geblesseerde speelster aangeeft midweeks naar onze bekerwedstrijd te willen gaan kijken, geen toestemming krijgt! Omdat ze in Papendal moet revalideren! Schei uit, zeg!”

De semi-professionele aanpak van Dalfsen kan ook succesvol zijn, geeft Bouwer aan. “Betekent dat alle clubs mee moeten in die richting om het niveau van de eredivisie op te krikken. Dan zou je de Academie kunnen afstoten voor de allerjongsten,” weet de handbalgoeroe. “Maar het NHV hangt bij NOC*NSF aan het infuus.” De geldverstrekker stelt nadrukkelijke eisen waaraan een bond moet voldoen. Anders gaat de geldkraan dicht.”

In de laatste poging om zijn speelsters meer tijd bij VOC te hebben, heeft Bouwer bij zijn bestuur de ‘eis’ neergelegd om de Academie-speelsters al op donderdagavond ter beschikking te willen hebben. Anders weet hij niet of hij komend seizoen nog wel bij de Amsterdamse club aan het roer staat. “Via het Trainersplatform hebben we daar al nadrukkelijk om verzocht, vult Maurice Janssen aan. “Dan hebben wij ook onze drie speelsters (Belgareh, Klomp en Drent, FF) wat eerder bij de groep en de wedstrijdvoorbereiding. Iets wat we dit seizoen grotendeels hebben moeten missen.” 

Deel dit bericht