Nieuws

Handbal in een rolstoel

Westlandse vrouwen willen nieuwe tak oprichten

PETER LOTMAN - Westland - Ze is een trouwe supporter van de wedstrijden van handbalvereniging Quintus. Birgitte Eekhout is in haar rolstoel een bekende verschijning met haar begeleidingshond Dyjen. Dát wil ik ook, dacht ze. Dus startte ze met Annemiek Koremans, voorzitter van het Platform Gehandicapten Westland, het initiatief voor een rolstoelhandbalteam.

Het idee werd geboren in november 2014. Birgitte Eekhout, dochter van voormalig tophandbalster Tiny en Binnenhofverslaggever Ton Eekhout : ,,Ik zag in het Topsportcentrum Rotterdam een demonstratie van een rolstoelhandbalploeg. Zo’n team wil ik ook in het Westland, dacht ik meteen. Via Nicole en Stephan van Meteren, de kinderen van mijn zus Carolien, ben ik binnengekomen bij Quintus. Stefan speelde vóór zijn blessure in het eerste en Nicole nog steeds. Dat was een goed aanknopingspunt. Samen met Annemiek, Shirley en Ad Koremans, Sylvia van Velthoven voor de heren, Nicole voor de dames en bewegingscoach Ivy Kahlmann zijn we als werkgroepje aan de slag gegaan.”

Annemiek Koremans, al veertig jaar voorzitter van het PGW, is er van overtuigd dat het plan een succes wordt. ,,Vroeger bleven mensen met een vlekje, zoals ik dat noem, op de achtergrond. Of werden lid van een speciale vereniging. Tegenwoordig sluiten ze zich aan bij gewone clubs. Wij proberen met ons Platform verbindingen te leggen. Gehandicapten moeten hun beperkingen overwinnen, ze accepteren en leren tot hun grenzen te gaan. Dat is een overwinning op jezelf. Je merkt dat er een andere generatie op komst is. De drempel naar een sportvereniging is veel lager. Het is meer een onderdeel van de maatschappij geworden. Er is de laatste veertig jaar veel veranderd.”

In die filosofie past ook de oprichting van een rolstoelhandbalteam, vinden de initiatiefnemers. Nicole van Meteren, die in de hoofdmacht van Quintus handbalt: ,,Het is beslist niet zo, dat iemand in het dagelijks leven permanent in een rolstoel moet zitten om mee te mogen doen. Iemand met een beenprothese of de ziekte van Lyme bijvoorbeeld kan ook teamlid worden. Het is voor iedereen met een beperking. Gemengd, man en vrouw, jong en oud, ook mensen van andere sporten die handbal eens willen proberen.”

Koremans: ,,Het is niet de bedoeling, dat dit plan beperkt blijft tot Quintus. Wij hebben het initiatief genomen en alle verenigingen in de regio aangeschreven. Met als motto: toon lef en meld je aan. En Eekhout: ,,We willen tot een landelijke competitie komen. CSV uit Castricum is bezig, SEW en Lions gaan opstarten. Net als in het buitenland willen we een echte competitie.”

Zaterdag 29 augustus is er tijdens de presentatie van de selectieteams van Quintus een demonstratie. ,,De handbalbond komt met rolstoelen. De selectieteams dames en heren spelen  een wedstrijd in een rolstoel. En ook de politiek komt met een team. Prachtig toch? Op die manier proberen we sponsors te werven. We hebben uiteraard geld nodig voor speciale rolstoelen die geschikt zijn om te sporten, voor kleding en ander materiaal. We hopen dat we veel steun krijgen voor dit geweldige initiatief.

SPELREGELS:  VOETEN VAN DE VLOER

 De spelregels wijken wat af van het gewone zaalhandbal. Zo bestaat een rolstoelhandbalteam uit vijf spelers (in plaats van zes) en een keeper. Het veld is 40 bij 20 meter. Er is een doel van drie meter breed en 1.60 meter hoog (door een verlagingslat van veertig centimeter). Voor elk doel is een halve cirkel waar alleen de keeper in mag komen. De bal moet in de schoot liggen. Je mag tweemaal pushen (wheelen), daarna afspelen of stuiten. Na het stuiten nog twee keer pushen, dan overspelen of op doel gooien. De voeten mogen de vloer niet raken. Wisselen mag onbeperkt

.Informatie: annemiekkoremans@gmail.com  of: i.kahlmann@vtvzhn.nl

AD/HAAGSCHE/WESTLANDSE COURANT 

Deel dit bericht