Geen WK in 2016 voor Handbalsters U17 na verlies tegen Spanje

De Nederlandse handbalsters U17 zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het Wereldkampioenschap dat in 2016 wordt gespeeld. In de allesbeslissende wedstrijd bij  het EK in Macedonië om zich daarvoor nog te kunnen plaatsten verloor Oranje na een 13-17 ruststand met 31-27 van Spanje

De fysiek sterke Spanjaarden deden Nederland uiteindelijk in de laatste tien minuten van de wedstrijd Nederland de das om. Lang kon Oranje het eenzijdig spel van Spanje weerstaan en keek dan ook het grootste deel van de wedstrijd tegen een voorsprong aan ondanks de vele tijdstraffen en zeven meters die Oranje tegen kreeg.

De eerste helft was voor een groot deel gelijk opgaand pas bij 9-12 kon Oranje voor het eert een echt gaatje slaan nadat het verschil bij 8-6 en 9-7 twee doelpunten in het voor deel van Spanje was.  Vlak voor rust kwam Spanje bij 13-13 toch weer op gelijke hoogte maar in de slotminuten kon Oranje toch nog een verrassend  ruime  13-17 voorsprong uit de hoge hoed  toveren mede doordat Spanje drie kansen op rij liet liggen.

Na een paar minuten spelen in de tweede helft bedroeg de voorsprong maximaal zes punten: 14-20. Daarna verliep de wedstrijd toch steeds moeizamer voor Oranje dat Spanje snel dichterbij zag komen. Bij 17-20 nam bondscoach Robert Nijdam een time-out maar het spel van Oranje werd toch langzaam moeizamer mede ook omdat men te gehaast speelde.

Bij 19-21 voelde men dat de wedstrijd op kantelen stond maar beide ploegen konden dit punt maar moeilijk nemen. Het duurde dan ook enkele minuten voordat Nederland dan eindelijk als eerste weer kon scoren, als Spanje dan vervolgens weer mist lijkt de wedstrijd weer in het voordeel van Nederland te gaan verlopen als het 19-23 wordt.

Dan krijgt Spanje toch het overwicht handen als het erg offensief begint te verdedigen en met vijf treffers op rij in korte tijd op een 24-23 voorsprong komt. Nederland kan nog eenmaal gelijk komen (24-24) maar dan slaat Spanje een gaatje van twee treffers (26-24) dat ze niet meer uit handen geven Nederland kan wel steeds aanhaken maar als Nederland bij 28-27 een technische fout maakt en Spanje vervolgens de 29-27 scoort is men gebroken en is er geen geloof meer in een goed resultaat. Spanje loopt dan in de slotminuten nog weg naar de 31-27 eindstand.

Voor Oranje rest alleen nog de wedstrijd om de elfde en twaalfde plaats tegen of Noorwegen of Duitsland, dat wordt vanavond om 20:30 uur beslist wanneer beide landen om het WK ticket gaan spelen.

Voor de tweede keer op rij wordt Nederland U17 elfde bij het EK handballen en plaatst men zich niet voor het WK. In 2014 mocht men uiteindelijk dan toch nog mee doen aan het WK als eerste reserve nadat Australië zich had teruggetrokken.

Scores: Beugels 10, Freriks 5, Van de Wetering 5, Van der Linden 3, Zeldenthuis 2, Mulder 2.