Geen kwartfinale voor Oranjedames U20 bij WK.

De Nederlandse handbalsters zijn er maandagmiddag niet in geslaagd zich te plaatsten voor de kwartfinale bij het WK in het Russische Moskou. Tegen de nummer twee van Poule C Duitsland dat ongeslagen de poulefase was doorgekomen heeft Nederland wel gevochten voor wat het waard was. Op cruciale momenten vergat men een aantal keren te scoren waardoor Duitsland, dat net was efficiënter was dan Oranje, na een 12-14 ruststand met 27-28 de winst naar zich toe wist te trekken.

De wedstrijd begin wel opmerkelijk omdat de Hongaarse scheidsrechters Andorka en Hucker al binnen 4 minuten en 45 seconden drie tijdstraffen hadden uitgedeeld. De tijdstraffen aan Nederlandse zijde waren allebei voor Tamara Haggerty die daarmee meteen al op scherp stond.

Het noodzaakte coach Alex Vaassen naast zijn gebruikelijke wissel in de verdediging van Lasissa Nusser nu ook Haggerty in de verdediging te wisselen hetgeen toch wel ten koste ging van de snelheid in het spel van Oranje. Dat speelde Duitsland zeker in de eerste helft wel in de kaart.

Overigens kreeg Nederland in het vervolg van de wedstrijd geen tijdstraffen meer terwijl Duitsland daarentegen nog eens zesmaal met een tijdstaf werd bestraft.  Nederland kon daar echter nauwelijks van profiteren, terwijl Duitsland in ondertal ook bleef scoren.

Na de gelijk opgaande eerste vijf minuten kwam Duitsland vanwege de keeperwissel door Oranje voor een extra veldspeelster bij de tijdstraf  door een doelpunt in een leeg doel op een 2-4 voorsprong.  Deze marge bleef tot 5-7 (12’) op scorebord staan. Via Haggerty en Van Rossum kwam Oranje dan halverwege eerste helft weer op gelijke hoogte (7-7) maar verzuimde vervolgens door een technische fout de voorspong te  pakken. Zoals Duitsland al bij de tweede tijdstraf in ondertal wist te scoren zo scoorde de Oosterburen bij 8-8 bij hun derde tijdstraf opnieuw in ondertal 8-9. Nederland nam een time-out en die leek zijn vruchten af te werpen. Via Ilya Belgareh werd het 9-9.

Vervolgens liep Duitsland tegen zijn vierde tijdstraf aan. Waarna Tessa van Zijl de 10-9 scoorde. Vervolgens ging het helemaal verkeert met Oranje. In anderhalve minuut scoorde Duitsland drie keer in ondertal. Omdat Van Zijl ook nog een keer kon tegenscoren stond Duitsland echter toch weer op voorsprong 11-12. Daarna raakte beide teams even de weg kwijt tot Duitsland een time-out nam. Die pakte goed uit want via Ruthenbeck scoorde men de 11-13. Van Rossum en Grijseels zorgde vervolgens voor de 12-14 ruststand.

De tweede helft begint dan meteen met een technische fout voor Nederland waardoor Duitsland de voorsprong al direct kan verruimen naar 12-15. Toch krijgt Nederland al snel de kans om weer op gelijke hoogte te komen maar bij 15-16 miste Nieuwenweg de gelijkmaker en scoort Duitsland daarna weer en komt dan weer op een twee punten voorsprong: 15-17 (36’). Toch lukt het Oranje om vijf minuten later wel weer de leiding in de wedstrijd te pakken. Via Nieuwenweg en tweemaal Vollebregt wordt het na 41 minuten 19-18. Tot 22-21 behoud Nederland, waarbij het ook de kans heeft gekregen om de marge te verruimen naar twee doelpunten, de voorsprong .

Dan slaat Duitsland opnieuw toe. Mede ook omdat Nederland twee kansen mist omdat men te snel wil afronden lopen de Oosterburen met vier doelpunten op rij uit naar 22-25 (22’). Dan begint in eens de tijd Oranje parten te spelen. Als Duitsland dan weer tegen een tijdstraf  aanloopt miste Van Zijl de aansluitingstreffer waarna Duitsland een time-out neemt die goed uitpakt. Opnieuw scoren ze in ondertal en komen met nog vier minuten te spelen op 24-27. Nieuwenweg scoort dan snel weer de 25-27 maar dan krijgt Duitsland met nog drie minuten te spelen zijn eerste zevenmeter van de wedstrijd die feilloos wordt benut: 25-28. De tijd is vervolgens te kort om nog drie keer te scoren ondanks dat Duitsland nog eens tegen twee tijdstraffen aanloopt. Uiteindelijk bepaalt Larissa Nusser enkele seconden voor het einde de eindstand op 27-28

de Scores van Nederland kwamen van: Anouk Nieuwenweg 6, Tamara Haggerty 4, Tessa van Zijl 3, Lasissa Nusser 3, Anouk Zwinkels 3, Sabine Vollebregt 2, Ilya Belgareh 2, Hanne van Rossum 2, Dionne Visser 2,