Nieuws

Foreholte op roze wolk naar Cothen

Na het winnen van de derde periodetitel afgelopen zaterdag in de eigen sporthal de Tulp, tegen een directe concurrent Quintus 2, zit Foreholte op een mooie roze wolk. Het team van trainer/coach Ricardo Clarijs staat na 20 wedstrijden op de eerste plaats in de eerste divisie, met maar één verliespartij en één gelijkspel. Aanstaand weekend staat de lastige uitwedstrijd bij Fortissimo in Cothen op het programma, waar het team gaat proberen deze uitgangspositie vast te houden.

De derde periode was alweer de tweede keer dat Foreholte e en periodetitel won. Ook de eerste periode was een prooi voor de Voorhoutsen, maar omdat men de eerste periodetitel al heeft gewonnen, gaat de derde periodetitel meteen door Vitro Quintus 2 die de eerste volgende ploeg in de eindstand van de derde periode was die nog geen periodetitel had gewonnen.  

Dat is iets waar men in Voorhout twee jaar geleden niet van had durven dromen. ‘Vorig seizoen behaalden we net niet een periodetitel, maar mochten we via de ranglijst toch deelnemen aan de nacompetitie. Dit jaar hebben we revanche op onszelf genomen door zowel de eerste als de derde periode te winnen. En als het aan mij ligt pakken we die laatste titel ook nog mee’, zo zegt coach Clarijs. ‘Maar de belangrijkste titel is natuurlijk het kampioenschap. Nu we op tachtig procent  van de competitie bovenaan staan is dat ons nieuwe doel geworden. Een mooie manier om je doelstellingen bij te stellen.’

Dat Foreholte afgelopen zaterdag thuis wist te winnen van een versterkt Quintus 2 geeft de selectie extra vertrouwen in deze race, dat merk je als je spreekt met de betrokkenen in Voorhout. ‘Dat was inderdaad een belangrijke overwinning. Zo blijven we bovenaan staan, maar geven we ook een signaal af. Quintus 2 was op oorlogssterkte en wilde erg graag van ons winnen. Ze speelden goed handbal, maar uiteindelijke waren wij, zeker gezien de tweede helft, de terechte winnaar. Dat sterkt mij in het idee dat we dit seizoen echt het beste team zijn. Uit bij Quintus lieten we ons overrompelen in het begin, en dat brak ons uiteindelijk op bij de 25-24 eindstand. Afgelopen zaterdag waren wij degene die mooi startte met een 6-2 voorsprong. Dan zit je direct anders in de wedstrijd’, zo legt Clarijs het verschil uit.

Dat handbal meer is dan pure rivaliteit bewezen beide coaches na de wedstrijd. Waar Foreholte-coach Ricardo Clarijs taart had geregeld voor Quintus, omdat zij gewonnen hadden van DSVD, had Quintus coach Nicole Grandazzi, voor de Voorhoutse fanclub Purple United, een doos lekkere tomaten meegenomen. Deze ludieke actie kon op veel waardering rekenen in het Voorhoutse kamp.

Aanstaande zondag volgt er een lastige wedstrijd in Cothen, waarna de Voorhoutsen een week vrij hebben om Carnaval te vieren. ‘Hoewel Voorhout flink ver boven de rivieren ligt, is het Carnaval vieren hier een grote happening, dus het feest is alleen maar groter als we dat als koploper doen’, zo zegt Clarijs met een beetje onbegrip in zijn toon. ‘Om dat te bereiken moeten we deze week weer keihard werken en de juiste tactiek afstemmen. Het is bij ons iedere week proberen slimmer en efficiënter te werken dan tegenstanders, omdat we maar twee keer trainen. Ik denk dat wij vooral tactisch een aantal stappen voorlopen op de concurrentie. Daar trainen we vooral op en daar ben ik veel mee bezig.’ 

Clarijs staat bekent als sterk tacticus, die met zijn analyses van tegenstanders, trainingsvormen en wedstrijdplan het team op alles voor kan bereiden. Tijdens wedstrijden worden alle opties tijdens de eerste helft bekeken en beoordeelt en vaak slaat Foreholte dan in de tweede helft toe. ‘Ja, dat kan je zo zeggen nu we de tweede helft van de competitie eigenlijk iedere week na rust het verschil maken. Dat zou de reden kunnen zijn, maar het kan natuurlijk ook conditioneel zijn, of gewoon kwaliteit, want onze selectie heeft in de breedte veel meer te bieden dan de meeste concurrenten’, vertelt de 26-jarige Schiedammer bescheiden.

Met eerst Fortissimo uit en daarna ZAP thuis heeft Foreholte nog twee goede testcases voordat het team op 11 maart afreist naar Deurningen, voor het treffen met de nummer 2 van de ranglijst DSVD. ‘We zijn in vorm, hebben vertrouwen, en hebben, denk ik, een betere selectie dan DSVD. Zij hebben meer fysiek en enkele exceptionele talenten, dus we zullen dan gaan zien wat de doorslag zal geven.’ 

De wedstrijd tegen Fortissimo start aanstaande zondag om 14.00 in de Rijnsloot in Cothen en staat onder leiding van de scheidsrechters Zandvliet en Reincke.   

Deel dit bericht