European Open: Oranje U21 verliest nipt van Rusland

Vandaag, 29 juni, starten de handballers van Oranje U19 het European Open in Gotenburg tegen Rusland U19. Na een rommelige voorbereiding, waarin we de beginfase van de wedstrijd nodig hadden om in de wedstrijd te komen, liep Rusland uit naar een 4-0 voorsprong.  Langzamerhand kreeg Nederland meer grip op de wedstrijd, maar vergat vanuit goed uitgespeelde mogelijkheden tot scoren te komen. De keeper van Rusland hield lang stand, en pareerde enkele goede kansen  van Nederland. Rutger ten Velde scoorde uiteindelijk vanuit de linkerhoek de 4-1, waarna Nederland zichzelf langzaamaan uit het dal vocht.

De ploeg van bondscoach Edwin Kippers kreeg steeds meer grip op de fysiek sterk opbouwers van Rusland, en kon ook aanvallend met goed uitgespeeld concepten tot scoren komen tegen de agressieve 5-1 dekking van Rusland. Door o.a. voortreffelijke scores van Evert Kooiman, die prima vrijgespeeld werd door de opbouwers, neemt Oranje het heft in handen en loopt door prima aanvalsspel en een georganiseerder dekking naar een 4-8 voorsprong. Op dat moment word het een echte wedstrijd. Rusland moet alle zeilen bijzetten, maar krijgt geen grip op de cirkelspeler van Nederland, maar heeft ook moeite om de dekking van Nederland te passeren, waarin ook nog eens een prima keepende Jordi Govaerts zijn ploeg in de race houdt. Op kritieke momenten houdt Nederland stand en kan men door scores van o.a. Niels Poot uitlopen naar een 12-15 ruststand. In de rust worden de puntjes op de i gezet, afspraken gemaakt in dekking en aanval, waarna men tot de tanden gewapend aan de tweede helft start.

Rusland start anders aan de tweede helft, gaat veel offensiever en fysieker in de 5-1 spelen, waardoor het spel van Nederland onrustiger word. Verkeerde keuzes, matige afrondingen en verkeerd gekozen oplossingen in concepten resulteert binnen 7 minuten in een 20-17 achterstand. De dodelijke omschakeling van de Russen, en de op dat moment te veel technische fouten van Nederland, brengt het geloof bij de tegenstander terug. Nederland moet aan een inhaalrace beginnen. Op dat moment laat men de kracht van het topfitte team zien. Spelers nemen hun verantwoordelijkheid, en langzaam komt Nederland weer dichterbij.

Het geloof in eigen kunnen, fysieke weerstand tonen tegen de sterke Russische opbouwers, en compact staan in dekking geeft het vertrouwen terug. Zo wordt het weer gelijk bij 24-24.  Dan word het nagels bijten. Bij 25-24 mist Nederland een zevenmeter, echter komt de aansluitingstreffer in de volgende aanval door een prima pass van Ephrahim Jerry naar de prima op schot zijnde Evert Kooijman: 25-25. Rusland ontvangt bij 21.58 nog een twee minutenstraf waarbij Dani Bayens heel dicht bij de 25-26 is, echter strand zijn schot in overtal op de lat.

In de aanval daarop scoort Rusland in ondertal wel de 26-25. De spanning is te snijden en het meegereisd  publiek gaat nogmaals achter de mannen staan. Rutger ten Velde word bij 24.00 prima vrijgespeeld in de linkerhoek waar hij deze mogelijkheid prima afstraft: 26-26. Rusland neemt zijn time out waarna zij vanaf 24.09 in balbezit zijn. Rusland krijgt ruim de tijd om deze, mogelijk laatste, aanval te spelen waarna zij vanuit de linkeropbouw met een onderhands schot de 27-26 binnenschieten. Nederland rest slechts 6 seconden om tot aanval en score te komen. Deze mogelijkheid krijgt Nederland echter niet meer. Eindstand 27-26.

De teleurstelling in het Nederlandse kamp is groot, echter dienen we de neuzen al vrij snel weer de juiste kant op de zetten. Om 20.30 wacht de lastige wedstrijden tegen Tsjechië.

Scores: Evert Kooijman 11, Rutger ten Velde 4, Ephrahim Jerry 4, Niels Poot 3, Robin Dissel 2, Marwin van Offeren, Eligio Pepels beide 1.