European Open: Oranje U19 naar hooftoernooi

De Nederlandse handballers van Oranje U19 hebben zich dinsdagmiddag geplaatst voor het hoofdtoernooi van de European Open in het Zweedse Gotenburg.  Directe concurrent Faeröer Eilanden werd na een 14-11 ruststand met 27-24 verslagen.

Het was Faeröer dat het beste uit de startblokken kwam en opende met een 0-3 score. Nederland pas vervolgens haar dekking aan en krijg het overwicht in de wedstrijd en loopt via 8-8 weg naar een 11-8 voorsprong. De drie punten voorsprong weet men vervolgens tot de rust vast te houden: 14-11

In de tweede helft kan Nederland in eerste instantie de voorsprong nog wel vasthouden maar als Baijens en Jerry een twee minuten straf krijgen weet Faeröer, mede door de vele fouten die Oranje maakt, weer op gelijke hoogte te komen bij 16-16 en even later zelfs weer op een 17-18 voorsprong. Toch kan Oranje de ruggen nog een keer rechten en komt weer op een 22-19 voorsprong. Ook nu laat men de moeizaam opgebouwde voorsprong echter weer bijna uit de vingers glippen als het 25-24 wordt. Ten Velde scoort dan vervolgens uit een zeven meter de 26-24 waarna Baijens de eindstand bepaalde op 27-24

Scores: Rutger ten Velde 6, Ephrahim Jerry 5, Dani Baijens en Evert Kooijman 4, Eligio Pepels 3, Marwin van Offeren en Niels Poot 2, Robin Dissel 1.

Nederland is daarmee als nummer twee achter groepswinnaar Rusland van Groep D, in Groep 1 van het hoofdtoernooi terecht gekomen en gaat het opnemen tegen Roemenie, Spanje en IJsland.

• Woensdag 12:30 uur Roemenië – Nederland
  • Woensdag 19:30 uur Nederland – Spanje
  • Donderdag 12:15 uur IJsland – Nederland

De nummers een en twee van deze ronde plaatsten zich voor de halve finale. De nummers drie en vier voor de wedstrijden voor de plaatsten vijf tot en met acht