EK U20: Nederlandse handballers verliezen van Hongarije

De Nederlandse heren handballer U20 hebben zich zelf dinsdagavond een slechte dienst bewezen door in de eerste wedstrijd van de tussenronde bij het EK in Denemarken om de plaatsten 9 t/m 12 te verliezen. Tegen Hongarije, dat net als Nederland met twee punten aan deze ronde begon, verloor Oranje na een 16-18 ruststand met 31-37.

Daarmee is Hongarije al zeker het spelen voor de plaatsten 9 t/m 12. Om ook voor de plaatsten 9 t/m 12 te kunnen gaan spelen moet Oranje woensdagmiddag (om 16:00 uur begint de wedstrijd) winnen van Zweden, dat eerder op de dag met 27-22 van Macedonie had gewonnen  Een gelijkspel valt op doelsaldo dan ook uit in het voordeel van Zweden.

Evert Kooijman, die vandaag geregeld goed werd afgedekt door de Hongaarse verdediging en derhalve soms moeilijk bereikbaar was, werd uitgeroepen tot Man of the Match

Het was vanaf het begin een moeilijk wedstrijd voor Oranje dat best wel moeite had met de toch wel makkelijk scorende opbouwers van Hongarije. Omdat ook beide Oranjekeepers geen grip kregen op de schoten was moeilijk voor Nederland om bij te kunnen blijven.

Beide ploegen begonnen niet scherp aan de wedstrijd na drieënhalve minuut scoorde Hongarije de 1-1 nadat beide ploegen al drie kansen hadden laten liggen. Als Kay Smits dan meteen na de gelijkmaker een tijdstraf krijgt heeft Hongarije meteen het vizier op scherp staan en kan uitlopen naar 1-3. Zodra Nederland weer met zes spelers staat zijn het Kooijman, Smits en Ten Velde die Oranje binnen één minuut weer naar de voorsprong schieten: 4-3.

Hongarije trok wel het voordeel weer naar zich toe als het 4-6 wordt maar vanaf 6-6 loopt het gelijk op tot de 9-9 tussenstand (18’). In de laatste tien minuten van de eerste helft heeft Hongarije duidelijk het initiatief en loopt snel uit naar een verschil van drie doelpunten 10-13 (21’)

Mark van de Beuken wordt dan vervangen door Marco Verbij maar ook hij kan niet voorkomen dat het verschil in de slotfase zelfs nog vier wordt bij 14-18. Ephrahim Jerry en Max de Maat zorgde voor toch nog voor een 16-18 ruststand.

Na de pauze is het Jerry die meteen het verschil weer op een doelpunt weet ten brengen (17-18). Toch lukt Oranje maar niet om het initiatief naar zich toe te trekken om de achterstand om te zetten in een voorsprong. Na zeven minuten staat het al weer 18-21 en halverwege de tweede helft heeft Hongarije het verschil verdubbelt naar zes doelpunten: 22-28.

Als Nederland met nog acht minuten te spelen bij een 27-32 tussenstand een time-out neemt lijkt er nog een slotoffensief aan te komen als Smits de 28-32 scoort. Hongarije een tijdstraf krijgt en Ten Velde de 29-32 laat aantekenen. Nederland kan echter niet doordrukken en ziet de Hongaren in de laatste vijf minuten weer weglopen naar het verschil van zes doelpunten: eindstand 31-37.

Scores voor Nederland: Ephrahim Jerry 7, Evert Kooijman 6, Rik Elissen 5, Kay Smits 5, Rutger Ten Velde 5, Max de Maat 1, Niels Poot 1, Alec Smit 1.