Denemarken onttroont Frankrijk als Olympisch kampioen

In onderlinge ontmoetingen moesten de Deense handballers het vaak afleggen tegen Franrijk. Zondagavond 21 augustus gaat de geschiedenisboeken in waarin men in een rechtstreeks duel om de Olympische titel tweevoudig Olympisch kampioen Frankrijk heeft verslagen. In een enerverende wedstrijd in de Future Arena in Rio de Janeiro versloeg men de Fransen na een 16-14 ruststand de Fransen met 28-26.

Met deze Olympische titel treed men ook in d evoetsporen van de Deense dames handbalploeg die in 2000, 2004 en 2008 driemaal achter elkaar Olympisch kampioen werd

De openingsfase van de wedstrijd was voor de Fransen 1-3 na vijf minuten, maar langzaam kwamen de Denen dichterbij en pakte bij 7-6 de eerste voorsprong. Frankrijk kon nog een keer van zich afbijten en de wedstrijd nog naar zich toetrekken. Van 9-7 achter kwam men negen minuten voor op 10-12. In de slotfase draaide Denemarken onder leiding van Mikkel Hansen de wedstrijd definitief naar zich toe en kon gaan rusten met een 16-14 voorsprong.

In het twee deel van de wedstrijd waren de Denen de betere ploeg en kon uitlopen naar een voorsprong van 25-20 met nog tien minuten te spelen. Frankrijk kon er nog eenmaal een slotoffensief uitpersen en kwam terug tot op één doelpunt mede dankzij sterk keeperswerk van de inmiddels 39-jarige Omeyer (26-25). Toch kon ook Omeyer niet voorkomen dat Lasse Svan en Mads Larsen de wedstrijd besliste en Denemarken naar de eerste Olympische titel schoten. Mahe bepaalde uit een zevenmeter de eindstand op 28-26.

Topscorer bij Denemarken werd Mikkel Hanssen met 8 doelpunten terwijl bij de Fransen Michael Guidou bij de Fransen met zes treffers topscoorder werd