De Europese titel is weer terug in Noorwegen

Zondagavond heben de Noorse handbalsters de Europese titel weer terug naar Noorwegen gehaald. In 1998 werd men voor het eerst Europees kampioen maar in 2004, 2006, 2008 en 2010 behaalde men vierkeer op rij de hoofdprijs binnen. Twee jaar geleden stak Montenegro een stok in de Noorse wielen waardoor men na verleningen de titel moest afstaan aan de Montenegrijse ploeg.

Twee jaar later heeft men hem dan weer terug na een moeizame eerste helft waarin Spanje mede door een strek optreden van haar doelvrouw Navarro op een 5-10 voorsprong kwam. In de slotfase van de eerste helft kwam Noorwegen al terug tot 10-11. De Spaanse Aguilar bepaalde in de laatste seconden de ruststand echter nog op 10-12

In de tweede helft had Noorwegen al binnen twee minuten de gelijkmaker (12-12) in de goal liggen Spanje stribbelde nog wel wat tegen. Noorwegen kan een aantal keer twee doelpunten uitlopen maar Spanje kan die voorsprong tot twee keer toe weer gelijk trekken bij 18-18 en 20-20. Dan slaat Noorwegen een gaatje naar 24-20 (48’) Het lijkt de beslissing te zijn maar als het met nog iets meer dan vijf minuten te spelen weer 26-25 wordt lijkt het nog spannend te gaan worden. Noorwegen blijft onder druk toch overeind en scoort via Koren met nog twee minuten te gaan de 27-25. Doelvrouwe Solberg, goed voor 15 stops in de hele wedstrijd, houdt de Noorse ploeg dan in de laatste minuten overeind met twee stops. Koren kan het dan vijf seconde voor het einde vanaf de zevenmeter lijn  afmaken. Zij bepaalt de eindstand op 28-25 terwijl haar teamgenoten al staan feest te vieren.

Voor Spanje is het zuur. Voor de tweede keer na 2008 worden ze in de finale door Noorwegen verslagen en valt het Zilver hem ten deel.

Naast de beide keepsters Silje Solberg (15 stops) bij Noorwegen en Sivia Navvaro (11 stops) waren Nerea Pena en Linn-Kristin Koren Riegelhuth de uitblinkers in het veld met beide tien treffers

Het Brons ging naar Zweden dat in de wedstrijd om de plaatste drie en vier uittredend Europees kampioen Montenegro na een spannende wedstrijd na een ruststand van 11-12 met 25-23 wist te verslaan. Voor Zweden is het na het zilver van 2010 hun tweede medaille bij een EK. Montenegro valt daarmee net buiten de prijzen.