Nieuws

Dagur Sigurdsson als bondscoach naar Japan

Succesvolle coach stapt na WK op bij Duitse ploeg

Door Frits Feuler –De kogel is nu door de kerk. Wat velen in het Duitse handbal hadden zien aankomen, is sinds gisteren bewaarheid geworden. Dagur Sigurdsson, de succesvolle coach van de Duitse mannenploeg, legt na het WK in Frankrijk zijn functie neer en wordt bondscoach van de Japanse mannenploeg.

De 43-jarige IJslandse coach maakt gebruik van een ontsnappingsclausule in zijn contract. “Ik heb die beslissing om persoonlijke redenen genomen. Nu weet iedereen het en kunnen we met elkaar alle energie steken in een succesvol WK!”, aldus de gelouterde oefenmeester.

“We betreuren het dat we Dagur niet konden overtuigen de tot nu toe succesvolle weg met onze nationale ploeg verder af te maken, maar respecteren zijn beslissing. Voor zijn uitstekende werk, die boven alle sportieve verwachtingen is uitgekomen, zijn we hem bijzonder dankbaar”, zegt Andreas Michelmann, voorzitter van de Duitse Handbal Bond.

Sigurdsson nam op 1 september 2014 de taak als bondstrainer over. Bij het WK 2015 was Duitsland via een ‘wild card’ present en bereikte een zevende plaats. In januari van dit jaar werd hij met Duitsland Europees kampioen. Bij de Olympische Spelen in Rio behaalden de ‘Bad Boys’ de bronzen medaille.

“Dagur heeft het denken in het handbal zichtbaar veranderd, daar hebben we de komende jaren nog enorm veel profijt van,” weet Bob Hanning, vice-president en als manager jarenlang nauw betrokken bij het eveneens goed presterende Füchse Berlin waar Sigurdsson ook al de aandacht op zich vestigde met prima resultaten.

Het WK in Frankrijk waar de Duitse ploeg op 13 januari in Rouen opent tegen Hongarije, wordt het vierde en laatste toernooi onder leiding van de IJslander. “Iedereen weet nu wat er in Frankrijk van de ploeg wordt verwacht om Dagur een succesvol afscheid te schenken!” Volgend jaar het EK  waar Duitsland in de kwalificatiereeks al tweemaal won (Portugal en Zwitserland). In 2019 vindt de organisatie van WK met Denemarken plaats in eigen land. Daarna is het doel om in 2020 een gouden medaille bij de OS in Japan te halen. Juist daar waar ook de Japanse Handbal Bond met Sigurdsson op in zet!

Er is nog geen naam bekend als opvolger. Gislasson (Kiel) en Vranjes (Flensburg) waren al eens in beeld, maar hebben doorlopende contracten bij hun club. “We hebben nog even de tijd. Kwaliteit gaat voor tempo,” aldus Hanning.  

Deel dit bericht