Nieuws

Christian Prokop wil de nieuwe coach van de Duitse mannenploeg worden

Door Frits Feuler – De opvolger van Dagur Sigurdsson als coach van de nationale Duitse mannenploeg schijnt vast te staan. Christian Prokop (37) verklaarde gisteren op een persconferentie, na het 31-23 verlies van zijn huidige ploeg SC DHfK Leipzig bij Flensburg, dat hij het aanbod van de Duitse Handbal Bond (DHB) wil aannemen. De ploeg was door alle commotie rond hun coach aangeslagen. Ook in de bus na afloop richting Leipzig zaten de meeste spelers er verslagen bij. “Een job als bondscoach is uitdagend, ook als Leipzig op dit moment mijn favoriete ploeg is om te trainen. Ik heb een persoonlijke beslissing genomen en dat betekent dat ik graag bondscoach wil worden.”

Verschillende Duitse media meldden eerder dat Prokop zich bedankt had als nieuwe bondscoach. Dat verhaal is dus met de verklaring van de ambitieuze coach achterhaald. Of de DHB na het WK 2017 in Frankrijk daadwerkelijk met de jonge trainer in zee gaat, hangt ervan af of de bond een akkoord bereikt met zijn club Leipzig waar hij nog tot 2021 onder contract staat. “We hebben een geldige overeenkomst met Prokop en ook een beleidsplan naar de toekomst toe met elkaar afgesproken,” aldus Leipzig-manager Karsten Günther. Christian Prokop hoopt dat club en bond er samen uitkomen. Een dubbelfunctie – als clubtrainer en bondscoach – is niet aan de orde.

Bij het zoeken naar een opvolger voor de IJslander Sigurdsson stond Prokop als nummer één op het verlanglijstje van de DHB. In 2015 bracht hij Leipzig naar de Bundesliga en werd hij tot ‘trainer van het jaar’ gekozen. Enkele weken geleden nog verlengde hij zijn contract bij Leipzig met vijf jaar.

“Ik had gedacht dat we samen verder zouden werken aan een mooie toekomst bij Leipzig,” mijmert Karsten Günther. Harde onderhandelingen liggen in het verschiet, als het aan de Leipzig-manager ligt. “Een beslissing is voor het einde van de maand niet te verwachten. We gaan er in ieder geval vanuit dat Christian tot aan de zomer onze coach blijft. We hebben een emotionele band met de trainer en hebben allemaal enkele dagen nodig om dit bericht te verwerken!”

Mochten de onderhandelingen voor de DHB op niets uitlopen, dan komt Markus Baur (44), de huidige trainer van Stuttgart, in beeld. Ook die heeft nog een contract tot 2018 bij de club uit Zuid-Duitsland. De spelverdeler van de Duitse nationale ploeg werd in 2007 in eigen land wereldkampioen en was daarna o.m. trainer bij Pfadi Winterthur, TBV Lemgo, Tus N-Lübbecke, de Duitse jeugdselectie (2012-2016), twee jaar bij het Zwitserse Kadetten Schaffhausen. Sinds dit seizoen is hij de technische baas bij de ploeg van Bobby Schagen.

Ook de hengel die de DHB uitwierp richting de Deense coach Ulrik Wilbek kan in de kast. De Deen bedankte voor het aanbod.

Sportieve loopbaan Christian Prokop

-      24-12-1978 in Köthen (in de buurt van Magdeburg)

-      Handbaltrainer en sportdocent

​-      positie als speler :opbouwer

-      6 interlands in de Duitse B-ploeg

Als speler:

-      tot 1998 SV Bernburg

-      1998-2000 Dessauer HV

-      2000-2001 HC Wuppertal

-      2001-2003 GWD Minden

-      tot 2003  Köthen

Als trainer:

-      2003-2004 Eintracht Hildesheim

-      2005-2006 MTV Braunschweig

-      2006-2009 TSV Hannover-Anderten

-      2009-2001 SC Magdeburg II

-      2011-2012 SV Post Schwerin

-      2012-2013 TUSEM Essen

-      Sinds 2013 DHfK Leipzig

Successen als trainer:

-      2007 promotie naar de Tweede Bundsliga met TSV Anderten-Hannover

-      2013 promotie naar Bundesliga met DHfK Leipzig

-      2015 trainer van het jaar 

Deel dit bericht