Nieuws

BFC-trainer Nick Onink valt met de neus in de boter

“Je moet niet te vroeg op kop komen!”

 

Door Frits Feuler –Handbal in de eerste divisie bij de mannen kent een uiterst spannend verloop. Het werken met periodekampioenen houdt in dat de motivatie bij bijna alle ploegen tot het einde van een lang seizoen – 26 wedstrijden – gewaarborgd blijft.

www.handbalstartpunt trof de twee kemphanen die in de derde periode strijden om het laatste startbewijs: thuisploeg Smezo/BFC van trainer Nick Onink en Snelwiek van Remco Peters.  Vijf punten verschil op de ranglijst voor aanvang, met tien punten na zes duels ongeslagen aan kop in de derde periode. Met dezelfde doelen aan deze competitie begonnen: titelaspiraties of anders een prijs pakken in de vorm van een periodetitel. Maar mogelijk ook over een paar weken een illusie armer. Om uiteenlopende redenen.

Voor Onink (36) ligt die koppositie een beetje vervelend. Althans, zo wil hij het doen geloven. “We moeten nog zeven loodzware duels. Ik had liever gezien dat we over vijf, zes wedstrijden daar staan waar we nu staan. Nu gaan alle ploegen op jacht naar de prooi, BFC dus. Dat kan ook verkeerd uitpakken. We hebben tot nu toe nog geen prijs. In de derde periode willen we toeslaan. Daarna kijken we verder.”

Maar aan de pretoogjes is te zien dat hij er maar wat trots op is dat BFC op die eerste plek bivakkeert. Hij nam begin dit seizoen de taak over van Guido Janssen die met de ploeg promoveerde naar de eerste divisie. Kwam als het ware in een gespreid bedje bij zijn eerste grote trainersklus.

Onink, in het dagelijks leven gymleraar aan een 'Grundschule' (basisschool) in de grensplaats Herzogenrath, beschikt over een aantal Duitse trainersdiploma's. Behaald in die jaren dat zijn echtgenote Desirée Onink-Comans bij het Duitse Celle en Bayer Leverkusen speelde. Nu staat Onink kort voor de afronding van zijn HT-4 diploma, nodig om op niveau in Nederland te kunnen trainen. “Een peuleschilletje vergeleken met de inspanningen die ik heb moeten doen voor de twee Duitse diploma's waarmee ik in de Tweede Bundesliga dames en derde Liga heren mag trainen.”

Een andere doelstelling van BFC, een groep met een goede mix van jong en ervaren, was dit seizoen om zich snel veilig te spelen. En vandaaruit verder te kijken. “De laatste weken spelen de andere ploegen in ons voordeel, dan is het niet meer vreemd dat wij met onze goede uitslagen nu plotseling bovenaan staan. Maar je moet eigenlijk niet te vroeg op kop komen! Je hoort nu krachttermen als eredivisie, promotie en feestje! Zelfs de bekerwedstrijd volgende week dinsdag tegen Lions 1 is al onderwerp van gesprekken. Ik wil daar helemaal niet aan denken en probeer dit ook bij mijn spelers uit hun hoofden te praten.”

Tijdens het gesprek passeren de spelers – 20 in getal – een voor een hun oefenmeester. 15 spelers op het formulier, de rest gaat na de gezamenlijke warming up op de tribune. Iedereen kent zijn aanpak en afspraken, niemand die daarover zeurt. “Ook dient iedereen elkaar bij binnenkomst een hand te geven, dat hoort zo volgens mij! Respect en beleefdheid, enorm waardevol!”

Aan de zijlijn volgt Onink zijn manschappen als een opgewonden standje. In zijn korte broek paradeert hij talloze malen voor de wisselbank op en neer. Druk gebarend, verbaal actief. Zijn echtgenote Desirée koestert op de tribune hun 11 weken oude Jari. Die heeft nog geen benul van de hectiek die een handbalwedstrijd als deze tegen concurrent Snelwiek met zich mee brengt. “Door mijn lengte sta ik makkelijk in de groep maar tegelijk ook erboven. Op de training loop ik ook de nodige kilometers mee, ik probeer met mijn stafleden voor een goede band tussen de spelers onderling te zorgen. Houd alles in de gaten, ben overal in geïnteresseerd.”

Een paar weken geleden zorgde BFC voor een regelrechte bekerstunt door LIONS 2 te wippen. “Tja, dan komt nu de hoofdmacht uit de koker. Heeft nog even tijd om daarover na te denken. Een extraatje, meer niet.”

Binnen BFC is een drietal jeugdspelers dat extra meetraint bij de reserves van LIONS 2. “Ambities moet je belonen,”  luidt de simpele verklaring van Onink voor deze samenwerking. Daaronder de van Hasselt afkomstige Tristan Boiten (18) die spelen in de tweede ploeg van Initia niet echt zag zitten en richting Beek vertrok. Een ventje op de linkerhoek met aanleg, zoveel is duidelijk.  

De eerste helft is niet helemaal naar wens voor de oefenmeester: 15-16. Hij doet in de tweede dertig minuten defensief een aantal omzettingen en spoort zijn manschappen tot nog meer agressie en snelheid aan. Snelwiek kan het uiteindelijk niet meer belopen en moet via 20-22 bij 27-23 definitief de rol lossen. Een paar vreugdedansjes zijn Onink en de zijnen gegund. Spontaan een kort feestje alsof carnaval in Limburg dit jaar al iets eerder is begonnen.

Onink kennende zal er op de eerstvolgende oefensessie weer aan het serieuzere deel van het handbal worden gewerkt. Immers, komend weekeind wachten de reserves van Volendam. Onink heeft een eenjarig contract. Er is nog niet duidelijk of het BFC-bestuur met de succesvolle coach door wil. “Daarmee gaan we ons, net als bij onze damesploeg, pas over een paar weken bezig houden,” aldus voorzitter Rob Damoiseaux.    

  

Deel dit bericht