Nieuws

Bevo-trainer Martin Vlijm: “We speelden zonder hersens!”

Hasselt kaapt voor de derde keer finaleplek in Beneliga

Door Frits Feuler - En uiteindelijk trok Hubo Hasselt in de halve finale toch aan het langste eind. Targos Bevo likte de wonden, want de ploeg had gedurende de hele wedstrijd heel veel moeten geven om het snelle en behendige spel van de Belgen te pareren. Na de volle zestig minuten stond de winnaar nog niet vast: 24-24. In de extra tien minuten van de verlenging sloegen de Belgen snel een gaatje van twee treffers (26-24) en verdedigden die kleine marge met hand en tand. Bevo mocht nog een keer hopen op een finaleplek (28-28) maar Verhoeven en Ooms dachten hier anders over: 30-28.

Hasselt-trainer Vladimir Tomanovic glunderde na de bloedstollende partij. Zijn eerste succes als trainer bij de Belgische ploeg. Maar was ook meteen realistisch. “Tevreden tot nu toe. Maar morgen een nog zwaardere opdracht. De jongens moeten goed rusten en goed eten, belangrijk!”

Hij zag zijn ploeg halverwege de tweede helft een comfortabele voorsprong van 19-15 uit handen geven. Bevo-coach Martin Vlijm wisselde de wat tegenvallende doelman Bart Ravensberger voor Mark van den Beucken en dat betaalde zich binnen zes minuten terug. Bij 20-19 verraste Vlijm met een speciale bewaking op ‘zijn oogappel’ Tom Robyns waardoor Hasselt het spoor volledig kwijt leek te raken. Vijf minuten voor tijd koesterde Bevo sinds de 0-2 weer een minimale voorsprong (23-24) maar Bart Köhlen zette vanaf de rechterflank een prima lopende aanval om in de gelijkmaker. Toon Leenders had alsnog de kans om zijn Bevo naar de finale te schieten maar hij strandde op Jelle Vonckx. Dus restte beide ploegen niets anders dan verlengingen.

“We moesten na die bewaking voor Tom even schakelen,” analyseerde Tomanovic. “Bevo heeft wat meer massa in de ploeg, Hasselt beschikt over wat meer snelheid. We controleerden het tempo. Moesten in de slotfase nog flink aan de bak!” De terugkeer van Kai Verhoeven na twee jaar afwezigheid vanwege een dopingzaak sneed meteen hout. “Een talent, geboren lijkt het met de bal. Die moet je als trainer niet teveel opdrachten meegeven.” Met zes prima treffers bewees hij zijn uitstekende wedstrijdinstelling.

Ook Hasselt-voorzitter Bruno Willems jubelde aan de zijlijn over het zoveelste succes van de mannenploeg. “Vorig jaar kans op drie prijzen, we pakken er geen een. Nu dan de eerste plek in de finale met misschien morgen dan de eerste hoofdprijs van het seizoen. Dan lonkt nog de halve finale van de beker en natuurlijk de landstitel. Jammer dat veel clubs ons in België niet meer kunnen volgen. Wij willen zeker uitbreiden naar semi-professioneel handbal. Is nodig wil je op niveau kunnen blijven acteren.”

In de catacomben van de Fitlandhal likte Bevo-trainer Vlijm zijn wonden. “We hebben zonder hersens gespeeld. Vandaag was het verkeerde moment om slecht te spelen. In plaats van simpele oplossingen te zoeken gingen we steeds in de verkeerde richting. Die daar op de grond (hij doelde op de stretchende Hasselt-spelverdeler Tom Robyns, FF) is een speler naar mijn hart. Die heeft zoveel kwaliteiten! We moesten hem wel aan banden leggen.”

Beetje treurig was Vlijm uiteraard. “Bijna drie jaar geleden hadden we nog geen ervaring, sindsdien veel finales gespeeld. En toch gaat het vandaag op een simpele manier fout. Geen rust, kinderlijke oplossingen. Onbegrijpelijk!” foeterde de Amsterdammer.

Robyns had de woorden van de Bevo-coach wel gehoord. “Dat siert mij wel!” lachte hij. “Die bewaking is niet fijn. Ik moet de ploeg toch blijven helpen. De jongens hebben het perfect opgevangen. Chapeau!”

Ook teamgenoot Bart Köhlen was weer ouderwets op dreef op zijn rechterflank met negen puntgave treffers. “We trainen het hele seizoen goed, was dan ook blij dat dat vandaag loonde. Die bewaking hebben we met onze snelheid goed kunnen omzeilen. Nu morgen pieken in de finale, zou mooi zijn!” Ergens in de avonduren lonkt misschien een bezoekje aan het carnaval in Maastricht…..

Hubo Hasselt: Vanbrabant, Vonckx; Gillé, Houbrechts, Ooms (5), Jackers, Roelants (1), Robyns (7), Van der Goten, Köhlen (9), Pepels (2),  Van Criekinge, Buciuman, Haesevoets, Verhoeven (6).

Targos Bevo: Ravensbergen, Van den Beucken; Haenen, Knippenbergh, Elissen (2), Leenders (1), Augustinus (4), Jansen (3), De Jonge, Van den Beucken (15), Jordens, Vlijm, Polman (3).

Scheidsrechters: Steenwinckels/Steenwinckels (B). 

 

Copyright www.handbalstartpunt  

Deel dit bericht