Nieuws

Bene-League "De noodzakelijke stap voorwaarts"

Woensdagmiddag 27 augustus hebben het Nederlands Handbal Verbond (NHV) en de Koninklijke  Belgische Handbalbond (KBHB) in het stadhuis van Antwerpen grensoverschrijdende Bene-League competitie gepresenteerd. Voor het eerst na zeven jaar zal er een volwaardige competitie tussen de beste vier ploegen van België en de beste vier ploegen van Nederland gespeeld gaan worden.

Het is echter een bewogen half jaar geweest voor de betrokken bonden en clubs. Er moesten dan ook wel wat hobbels overwonnen worden voordat het zover kwam. Het leek allemaal en vanzelfsprekendheid, maar eerst was daar het NHV dat zonder medeweten van de clubs de strekker uit de Beneluxliga driegde te trekken. Nadat die plooien weer waren gladgestreken en Nederland weer mee aan de gesprekstafel schoof was daar twee dagen voor de definitieve goedkeuring tot de oprichting van de Benelux-League Luxemburg dat zich plotseling terugtrok. Ook deze keer werd onder invloed van de Belgen, waar crisismanagement in de cultuur zit verweven, een crisis overwonnen en kwamen Nederland en België tot opluchting van alle deelnemers overeen om maar weer met z’n tweeën verder te gaan hetgeen resulteerde in de oprichting van de Bene-League

Het NHV en de KBHB hebben de afgelopen maanden gedetailleerde afspraken gemaakt over de algehele organisatie, kaderplanning en financiering van de Bene-league Handbal 2014-2015. Ze hebben eveneens een intentieverklaring getekend voor het veder zetten van de samenwerking voor de komende seizoenen. Ook het hervatten van de gesprekken met de Luxemburgse handbalbond behoort in dat kader tot de mogelijkheden, want het is duidelijk dat een aantal trainers het jammer vindt dat de Luxemburgse ploegen niet er bij zijn.

Het was gastheer, de Antwerpense Schepen van Sport Ludo van Kampenhout, die de presentatie van de eerste Bene-League met een korte woordje vooraf opende waarna NOS verslaggever Richard van de Made en VRT verslaggever Dirk Gerlo de middag hebben gepresenteerd en alle hoofdrolspelers aan het woord lieten.  Zo kwamen aller eerst Koos Pannekeet als voorzitter van de Bene-League, Tjark de Lange als voorzitter van het NHV en Luc Tack voorzitter van de KBHB aan het woord. Alle drie waren ze duidelijk van mening dat deze samenwerking een vlucht voorwaarts is voor het handballen en het zeker geen uitholling betekend voor de clubs die de boot nu gemist hebben. Ook de kleinere clubs zullen op den duur profiteren van de hogere niveau dat dit voor het handbal gaat opleveren. Net als nu het geval is in de nationale competities zullen de clubs die er nu niet bij zijn er naar willen streven om ook bij de top te willen behoren. Wat dat betreft is er niets verandert maar ligt de lat alleen hogerniveau.

Vervolgens werden de acht deelnemende clubs, twee aan twee gepresenteerd. Achter de tafel verschenen achtereenvolgens KV Sasja, Initia Hasselt, Volendam, Bevo, Achilles Bocholt, United Tongeren en Lions en Aalsmeer. Alle clubs benaderde het belang van de invoering van de Bene-League. Het wordt door iedereen gezien als noodzakelijk om een stap voorwaarts te kunnen maken en aansluiting te kunnen maken bij de Europese subtop. Sommige vonden dan ook dat de invoering wat langer op zich heeft laten wachten dan men in 2008 bij de start had gehoopt.

Iedereen ziet ook de grote voordelen in van het spelen van elk week een wedstrijd op topniveau. Het houdt je blijvend scherp. In de huidige competities waren er te veel wedstrijden waar het vaak moeilijk was de juiste motivatie te vinden om een goede prestatie neer te zetten.

Voor wat betreft de Bene-League verwachten alle trainers en spelers die woensdag aan het woord kwamen dat de acht ploegen op een gelijkwaardig niveau zullen gaan presteren en dat de meeste wedstrijden dan ook pas in de laatste tien minuten beslist zullen gaan worden. Het wordt als fantastisch ervaren dat men elke week op de toppen van de tenen moet gaan lopen. De algemene verwachting is dat geen enkele ploeg boven de rest zal uitstijgen, al wordt Hasselt door een enkeling als ligt favoriet gezien.  Iedereen hoopt en verwacht dan ook bij de beste vier ploegen te eindigen om zo te kunnen deelnemen aan de final four. Wat dat betreft kan het een mooie seizoenstart gaan worden als op 13 september de eerste wedstrijden gespeeld gaan worden.

www.handbalstartpunt sprak met Achilles Bocholt trainer / coach Stan Backus die sinds de play-offs van afgelopen seizoen de secpter zwaait over een ploeg waar men de BeneLeauge gedachte al jaren in de praktijk brengt. Een derde van de selectie bestaat uit Nederlanders. Daarnaast staat er al jaren een Nederlandse coach voor de groep.

Luister verder naar Stan Backus

 

Deel dit bericht