Nieuws

België haalt na vertrek Sylla wederom een Franse bondscoach

De Belgische Handbal Bond heeft in navolging van Boro Golic en Yérime Sylla opnieuw een bondscoach aangesteld met de Franse nationaliteit.  De 62-jarige Guy Petitgirard is de opvolgers van Yérime Sylla die na zijn succesvolle reeks van drie jaar een aanbod kreeg van het Franse Cesson/Rennes, dat op het hoogste niveau uitkomt in de Franse Competitie

Sinds de redelijk goede WK kwalificatie van eind 2013 begin 2014 waarbij de nationale ploeg thuis ongeslagen bleef, verkeert het team in een positieve flow. Gesteund door volle zalen namen de Belgen thuis de maat van Nederland en Israël, en speelde men thuis gelijk tegen Griekenland, dat daarmee de poulewinnaar werd omdat het de enige ploeg was die in een uitwedstrijd een punt wist te vergaren.

De zoektocht naar een opvolger voor Sylla stond in het teken van de continuïteit, en het verder gaan op de ingeslagen weg. Het is dan ook met niet geringe trots dat de Belgische Handbal Bond aankondigt met Guy Petitgirard  opnieuw een Franse toptrainer het roer van de nationale handbalploeg overneemt. Hij zal de komende jaren zijn ruime ervaring, energie en know-how ten dienste stellen van het Belgische handbal.

Petitgirard geniet ruime erkenning in Frankrijk. Op het einde van de jaren ’80 bracht hij Sélestat van de 5de afdeling naar het hoogste niveau, waar de club nog steeds een vaste waarde is in de Franse profliga LNH. In de jaren ’90 was hij als proftrainer actief bij de heren ploeg van Montpellier en het damesteam van Bouillargues.

Sindsdien werkt Petitgirard voltijds voor de Franse Handbalbond FFHB. Daar legde hij als hoofdtrainer van de Franse jeugdselecties mee de basis voor de talloze successen van de Franse nationale ploeg, die het voorbije decennium zowel Europees kampioen, wereldkampioen als Olympisch kampioen werden. Momenteel is hij de link tussen de Franse Bond (FFHB) en het profhandbal in Frankrijk (LNH), superviseert hij het netwerk van topsportscholen en coördineert hij de toptrainersopleiding in Frankrijk. Hij zal in die hoedanigheid dit najaar ook een clinic geven op de Dag van de Trainer in Gent, een organisatie van BLOSO en de VTS.

Vooraleer in de gaan op het voorstel van de Belgische handbalbond heeft Petitgirard zich in ruime mate georiënteerd en gesprekken gevoerd met de vertegenwoordigers van de handbalbond en de voorzitters en trainers van de topclubs. Zij hebben hem inmiddels allemaal hun volledige steun toegezegd. De Red Wolves zullen pas in mei en juni 2015 hun eerste wedstrijden spelen tijdens het pre EK kwalificatie toernooi tegen Cyprus en Griekenland.  

Foto: Bondscoach Guy Petitgirard en BHB voorzitter Luc Tack

Deel dit bericht