Nieuws

Aguas Santas Milaneza wint Limburgse Handbal Dagen 2013

Voor de vier in vijf jaar wint een Portugese ploeg de Limburgse Handbal Dagen. Na Porto in 2009 en 2012 en Benfica in 2010 is de 26e editie van de Limburgse Handbal dagen ten prooi gevallen aan Aguas Santas Milaneza. Net als in de tweede groepswedstrijd waren zij in een uitverkochte topsporthal Fitland XL in Sportzone Limburg na de 8-15 ruststand met 23-27 te sterk voor de OCI-LIONS.

Het werd niet de finale die men bij Lions gehoopt had te kunnen spelen. Op alle fronten werd de ploeg van Maurice Canton en Lambert Schuurs afgetroefd. Luc Steins kon nog wel de 1-0 en 2-1 scoren maar daarna overtroefde Aguas Santas met in de hoofdrol middenopbouwer Pedro Cruz de Limburgers volkomen. Met zes treffers van Cruz liep Aguas Santas uit naar een 2-8 voorsprong mede ook omdat Lions zijn eigen kansen niet kon verzilveren. Ook Rudi Schenk kon niet zijn niveau van de voorgaande twee wedstrijden halen en werd na zeventien minuten gewisseld voor Luuk Hoiting. Bij de time-out bij 5-14 (23’) wisselde Maurice Canton zijn halve ploeg en kon men meer tegendruk aan Portugezen geven, maar toen was het kwaad al geschied al kon men voor rust het verschil iets terugbrengen en werd bij 8-15 de kleedkamers opgezocht.

Tien minuten na rust was de achterstand mede ook door het goede keepers werk van Hoiting verder geslonken naar 12-17 maar een kleine versnelling van de Portugezen en het slechte afronden van Lions was voldoende om weer uit te lopen naar 13-21 (44’). Als bij de stand 15-22 twee breaks van Lions mislukken neemt de Portugese coach Mario Carvalho een time-out waarna zijn ploeg de wedstrijd weer in handen neemt en bij 16-26 het verschil naar tien doelpunten weet te tillen. In de slotfase gaat Lions nog offensiever spelen en komen de Portugezen toch weer onder druk te staan en kunnen de Limburgers de achterstand nog verkleinen naar 22-26 waarna Perdo Cruz demonstratief en met gebalde vuist de 22-27 scoort. Lino Janssen bepaalt dat de eindstand op 23-27.

Scores Lions: Lion Janssen 4, Martijn Meijer 4, Serge Heijnen 3, Ivo Steins 3, Luc Steins 3, Marco Vernooij 3, Roel Adams 1, Joris Baart 1, Joeri Verjans 1.

Scores Aguas Santas Milaneza : Perdo Cruz 14, Jorge Sousa 3, Eduardo Salgado 2, Bosko Bjelanovic 2, Joao Ferreira 1, Mario Olivera 1, Juan Couto 1, Mario Lourenco 1, Joel Rodrigues 1, Joao Baltazar 1.  

 

Over de verloren finale heerste teleurstelling bij de spelers en staf van Lions, maar men moest ook bekennen dat men door de Portugezen op alle fronten werd overklast. Het is een goed uitgebalanceerde ploeg die fysiek zeer sterk speelt maar daarnaast ook nog heel slim en zeer bewegelijk speelt. Daarnaast was men dan wel weer tevreden over de  het verloop van het toernooi.

 Interviews met Tim Mullens en Maurice Canton

“Wat wij deze drie dagen hebben laten zien was geweldig. We hebben grandioze wedstrijden gespeeld tegen tegenstanders die van een veel hoger niveau werden ingeschat. Deze finale was net iets te veel voor ons, een te sterke tegenstander waarvan hun spelstijl ons ook niet lag, dat is dan misschien een klein smetje maar ik denk dat het een zeer geslaagd LHD toernooi is geweest voor de Lions. We hebben iedereen van repliek gediend die vooraf zeiden dat wij de kruisfinales niet zouden halen”, liet Tim Mullens na afloop weten. “Je ziet wat het losmaakt in Limburg. Fitland XL zat bomvol en daar doen wij het ook allemaal voor. Dit is wat de mensen graag willen zien en voor naar de hal komen. Luister naar het intervieuw met Tim Mullens

“Dat wij deze wedstrijd niet winnen tegen zo’n klasse ploeg daar hoeven we ons niet voor te schamen. Ik was alleen erg teleurgesteld dat we niet capabel genoeg waren om meer weerstand te bieden en er voor het publiek een wat spannendere wedstrijd er van te maken dat overheerst.” vertelt trainer/coach Maurice Canton na afloop, “Dat je hem verliest daar kan ik mee leven. Het spel dat zij spelen is zo moeilijk. Zij spelen dat tactisch zo slim met twee cirkellopers met heel veel druk van op de opbouw, heel sterk in de kleine ruimte. Dat is voor heel moeilijk te verdedigen en daardoor kwamen we constant in een ondertal situaties. Daarnaast hebben we in de andere wedstrijden goed handbal gespeeld en krijgen we ook de complimenten van iedereen maar ja je moet ook af en toe wat brutaliteit tonen. Dat deze we gisteren wel maar vandaag worden we daarin toch een beetje afgebluft.  Luister hier naar het hele interview met Maurice Canton.

 

De individuele spelers die in de prijzen zijn gevallen bij de 26e editie van de Limburgse Handbaldagen zijn:

Topscorer met 60 doelpunten: Pedro Cruz (Águas Santas-Milaneza)
Beste keeper: Telmo Ferreira (Águas Santas-Milaneza)
Bester verdediger: Jakub Kern (HC Dukla Praha)
Beste aanvaller: Victor Montoya (FC Barcelona B

Deel dit bericht